Effect of high pressure of selected bacteria at subzero temperature - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Effect of high pressure of selected bacteria at subzero temperature

Abstract

Celem pracy było określenie przeżywalności wybranych bakterii gramdodatnich i gramujemnych poddanych działaniu podwyższonego ciśnienia w zakresie od 60 do 193 MPa w ujemnej temperaturze. Wrażliwość bakterii na zwiększone ciśnienie zależy od fazy wzrostu w jakiej się one znajdują. Z reguły bakterie gramdodatnie są bardziej odporne na ciśnienie niż bakterie gramujemne. Wykazano, że różnice w odporności pojawiają się nie tylko pomiędzy gatunkami, ale także pomiędzy szczepami w obrębie jednego gatunku. Zaznacza się również tendencja, że mikroorganizmy psychrofilne (i prawdopodobnie termofilne) są bardziej podatne na działanie ciśnienia w ujemnej temperaturze niż mezofilne.

Cite as

Full text

download paper
downloaded 16 times
Publication version
Accepted or Published Version
License
Creative Commons: CC-BY-NC-ND open in new tab

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Published in:
Polish Journal of Food and Nutrition Sciences no. 58, pages 419 - 424,
ISSN: 1230-0322
Language:
English
Publication year:
2008
Bibliographic description:
Malinowska-Pańczyk E., Kołodziejska I., Dunajski E.: Effect of high pressure of selected bacteria at subzero temperature// Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. -Vol. 58., nr. nr 4 (2008), s.419-424
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 92 times

Recommended for you

Meta Tags