Effect of pH and high pressure at sub-zero temperature on the viability of some bacteria - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Effect of pH and high pressure at sub-zero temperature on the viability of some bacteria

Abstract

Celem badań było określenie przeżywalności Escherichia coli i Staphylococcus aureus zawieszonych w soku jabłkowym (pH 3,8) po działaniu ciśnienia 193MPa w temperaturze -20°C. Stwierdzono, że bezpośrednio po działaniu ciśnienia przeżywalność badanych szczepów bakterii nie zmieniała się znacząco. Jednakże liczba komórek zmniejszała się z czasem przechowywania ciśnieniowanych prób. Żywe komórki mikroorganizmów nie były wykrywane w 1 ml próby po 10 dniach inkubacji w temperaturze 20°C. Mniejszy efekt letalny obserwowano podczas przetrzymywania prób w temperaturze 4°C.

Citations

  • 4

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 6

    Scopus

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Published in:
HIGH PRESSURE RESEARCH no. 29, pages 443 - 0,
ISSN: 0895-7959
Language:
English
Publication year:
2009
Bibliographic description:
Malinowska-Pańczyk E., Kołodziejska I.: Effect of pH and high pressure at sub-zero temperature on the viability of some bacteria// HIGH PRESSURE RESEARCH. -Vol. 29, nr. iss. 3 (2009), s.443-0
DOI:
Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1080/08957950903159806
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 62 times

Recommended for you

Meta Tags