Enzymy o aktywności aminotransferazy kwasu L-α-aminoadypinowego z Candida albicans - właściwości i rola w metabolizmie komórki grzybowej - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Enzymy o aktywności aminotransferazy kwasu L-α-aminoadypinowego z Candida albicans - właściwości i rola w metabolizmie komórki grzybowej

Abstract

Candida albicans jest elementem naturalnej flory drobnoustrojowej człowieka. Podobieństwo komórek grzybowych i ssaczych, wzrost częstości występowania infekcji grzybiczych wraz ze stopniowym wzrostem pojawiania się oporności patogenów stwarza potrzebę poszukiwania nowych związków przeciwgrzybowych. Jedną z dróg obraną przez naukowców jest analiza szlaków biosyntezy aminokwasów egzogennych dla człowieka. Przedmiotem badań w ramach rozprawy doktorskiej były enzymy o aktywności α-aminotransferazy L-α-aminoadypinowej (AmAA) ze szlaku biosyntezy L-Lys z C.albicans. Wykazano, że w przypadku C. albicans aktywność AmAA wykazują białka CaAro8p oraz CaAro9p. Białko CaAro8p jest najbardziej wszechstronną aminotransferazą spośród przebadanych. Jest zaangażowane w katabolizm His, Lys, aromatycznych aminokwasów jak również biosyntezę Lys, Phe i Tyr. CaAro9p jest mniej ważnym enzymem uczestniczącym w katabolizmie aromatycznych aminokwasów i Lys, pełni rolę wspomagającą w sytuacji nadmiernej ilości wspomnianych amino kwasów w komórce. Badane aminotransferazy: CaAro8p, CaAro9p, CaYer152Cp, CaBna3p nie pełnią pojedynczo kluczowej roli w żadnym szlaku biosyntezy aminokwasów białkowych w komórce. Usunięcie genów kodujących poszczególne enzymy nie wpłynęło na przeżywalność szczepu, ani na jego procesy biochemiczne czy zjadliwość. Wyklucza to tym samym badane białka, jako istotne cele molekularne w terapii przeciwgrzybowej. Wyniki przedstawionych badań potwierdzają jednak wszechstronność aminotransferaz, stanowiącą podstawę dla żywieniowej elastyczności C. albicans.

Cite as

Full text

download paper
downloaded 328 times
Publication version
Accepted or Published Version
License
Copyright (Author(s))

Keywords

Details

Category:
Thesis, nostrification
Type:
praca doktorska pracowników zatrudnionych w PG oraz studentów studium doktoranckiego
Language:
Polish
Publication year:
2018
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 97 times

Recommended for you

Meta Tags