Abstract
Przedmiotem publikacji jest omówienie znaczenia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT) w żywieniu człowieka, roli kwasu stearidonowego C18:4 n-3 (SDA) w łańcuchu metabolicznym i przedstawienie źródeł olejów roślinnych zawierających SDA. Na celowość stosowania roślinnych źródeł SDA w żywieniu człowieka wskazuje ogólny deficyt długołańcuchowych WNKT n-3 w typowej diecie europejskiej, związany głównie z małą popularnością produktów spożywczych pochodzenia morskiego, szybka konwersja w organizmie SDA do kwasu eikozapentaenowego C20:5 n-3 (EPA) niezależnie od zaburzeń delta-6 desaturazy oraz duże znaczenie fizjologiczne i terapeutyczne EPA.
Author (1)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2005
- Bibliographic description:
- Dzik J.: Kwas stearidonowy C18:4 (n-3) - źródła roślinne i potencjalne znaczenie w żywieniu człowieka// . -., (2005),
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 150 times
Recommended for you
Reaktywność wybranych siarkowych i selenowych pochodnych kwasu fosforowego
- S. Lach,
- G. Cholewiński,
- S. Demkowicz
- + 2 authors