Kwas stearidonowy C18:4 (n-3) - źródła roślinne i potencjalne znaczenie w żywieniu człowieka - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Kwas stearidonowy C18:4 (n-3) - źródła roślinne i potencjalne znaczenie w żywieniu człowieka

Abstract

Przedmiotem publikacji jest omówienie znaczenia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT) w żywieniu człowieka, roli kwasu stearidonowego C18:4 n-3 (SDA) w łańcuchu metabolicznym i przedstawienie źródeł olejów roślinnych zawierających SDA. Na celowość stosowania roślinnych źródeł SDA w żywieniu człowieka wskazuje ogólny deficyt długołańcuchowych WNKT n-3 w typowej diecie europejskiej, związany głównie z małą popularnością produktów spożywczych pochodzenia morskiego, szybka konwersja w organizmie SDA do kwasu eikozapentaenowego C20:5 n-3 (EPA) niezależnie od zaburzeń delta-6 desaturazy oraz duże znaczenie fizjologiczne i terapeutyczne EPA.

Author (1)

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Language:
Polish
Publication year:
2005
Bibliographic description:
Dzik J.: Kwas stearidonowy C18:4 (n-3) - źródła roślinne i potencjalne znaczenie w żywieniu człowieka// . -., (2005),
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 150 times

Recommended for you

Meta Tags