Abstract
Celem badań było oznaczenie jakości markerów oraz oszacowanie wpływu diety wzbogaconej w małże pochodzące z zanieczyszczonych i niezanieczyszczonych obszarów na wybrane markery metabolizmu białek i lipidów u szczurów, których pokarm zawierał różne dawki cholesterolu. Obszerny zakres przeprowadzonych testów w warunkach in vitro wykazał, że małże pochodzące z zanieczyszczonych terenów charakteryzują się wyższą zawartością białek, lipidów oraz wyższym potencjałem przeciwutleniającym. Dieta wzbogacona w małże podawane w suchej postaci, pochodzące zarówno z zanieczyszczonych, jak i z niezanieczyszconych terenów, znacząco hamowała wzrost lipidów w osoczu, a także hamowała spadek aktywności przeciwutleniającej w osoczu. Mniejsze zmiany były zauważone w profilu białek w osoczu szczurów po zastosowaniu dwóch rodzajów diety wzbogaconej w małże. Podsumowując, wzbogacenie diety zawierającej różne dawki cholesterolu w małże przygotowane w suchej postaci, zarówno z zanieczyszczonych, jak również zanieczyszczonych terenów, polepsza metabolizm białek u zwierząt, a także wpływa pozytywnie na profil lipidów w osoczu oraz na aktywność przeciwutleniającą osocza. Testy służące do określenia aktywności przeciwutleniającej mogą być stosowane jako dodatkowe wskaźniki jakości małż.
Citations
-
1
CrossRef
-
0
Web of Science
-
2
Scopus
Authors (10)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Published in:
-
EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY
no. 227,
pages 1251 - 1258,
ISSN: 1438-2377 - Language:
- English
- Publication year:
- 2008
- Bibliographic description:
- Leontowicz H., Leontowicz M., Namieśnik J., Drzewiecki J., Park Y., Zachwieja Z., Zagrodzki P., Gorinstein A., Trakhtenberg S., Gorinstein S.: Nutritional properties of mussels Mytilus galloprovincialis// EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY. -Vol. 227., nr. iss. 4 (2008), s.1251-1258
- DOI:
- Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1007/s00217-008-0843-9
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 112 times
Recommended for you
Influence of mussels (Mytilus galloprovincials) from polluted and non-polluted areas on some atherosclerosis indices in rats fed cholesterol
- S. Gorinstein,
- M. Leontowicz,
- H. Leontowicz
- + 7 authors
Dose-dependent influence of commercial garlic (Allium sativum) on rats fed cholesterol-containing diet
- S. Gorinstein,
- M. Leontowicz,
- H. Leontowicz
- + 8 authors
Supplementation of garlic lowers lipids and increases antioxidant capacity in plasma of rats
- S. Gorinstein,
- M. Leontowicz,
- H. Leontowicz
- + 5 authors
Antioxidant properties and bioactive constituents of some rare exotic thai fruits and comparison with conventional fruits. in vitro and in vivo studies
- S. Gorinstein,
- S. Poovarodom,
- H. Leontowicz
- + 7 authors