Nutritional properties of mussels Mytilus galloprovincialis - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Nutritional properties of mussels Mytilus galloprovincialis

Abstract

Celem badań było oznaczenie jakości markerów oraz oszacowanie wpływu diety wzbogaconej w małże pochodzące z zanieczyszczonych i niezanieczyszczonych obszarów na wybrane markery metabolizmu białek i lipidów u szczurów, których pokarm zawierał różne dawki cholesterolu. Obszerny zakres przeprowadzonych testów w warunkach in vitro wykazał, że małże pochodzące z zanieczyszczonych terenów charakteryzują się wyższą zawartością białek, lipidów oraz wyższym potencjałem przeciwutleniającym. Dieta wzbogacona w małże podawane w suchej postaci, pochodzące zarówno z zanieczyszczonych, jak i z niezanieczyszconych terenów, znacząco hamowała wzrost lipidów w osoczu, a także hamowała spadek aktywności przeciwutleniającej w osoczu. Mniejsze zmiany były zauważone w profilu białek w osoczu szczurów po zastosowaniu dwóch rodzajów diety wzbogaconej w małże. Podsumowując, wzbogacenie diety zawierającej różne dawki cholesterolu w małże przygotowane w suchej postaci, zarówno z zanieczyszczonych, jak również zanieczyszczonych terenów, polepsza metabolizm białek u zwierząt, a także wpływa pozytywnie na profil lipidów w osoczu oraz na aktywność przeciwutleniającą osocza. Testy służące do określenia aktywności przeciwutleniającej mogą być stosowane jako dodatkowe wskaźniki jakości małż.

Citations

  • 1

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 2

    Scopus

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Published in:
EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY no. 227, pages 1251 - 1258,
ISSN: 1438-2377
Language:
English
Publication year:
2008
Bibliographic description:
Leontowicz H., Leontowicz M., Namieśnik J., Drzewiecki J., Park Y., Zachwieja Z., Zagrodzki P., Gorinstein A., Trakhtenberg S., Gorinstein S.: Nutritional properties of mussels Mytilus galloprovincialis// EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY. -Vol. 227., nr. iss. 4 (2008), s.1251-1258
DOI:
Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1007/s00217-008-0843-9
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 112 times

Recommended for you

Meta Tags