Oddziaływanie komponentów modyfikowanych emulgatorów acyloglicerolowych na granicy faz olej - woda.Materiały IV Kongresu Technologii Chemicznej. Cz. 2.
Abstract
Zbadano współdziałanie monoacylogliceroli i karboksylanów sodu, głównych aktywnych powierzchniowo składników modyfikowanych emulgatorów acyloglicerolowych na granicy faz olej/woda. Określono wpływ długości łańcucha węglowodorowego surfaktantów na adsorpcję i micelizację. Dla badanych dwuskładnikowych mieszanin surfaktantów niejonowych i anionowych wyznaczono parametry oddziaływań.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Published in:
-
Przemysł Chemiczny
pages 1184 - 1186,
ISSN: 0033-2496 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2003
- Bibliographic description:
- Szeląg H., Zwierzykowski W.: Oddziaływanie komponentów modyfikowanych emulgatorów acyloglicerolowych na granicy faz olej - woda.Materiały IV Kongresu Technologii Chemicznej. Cz. 2. // Przemysł Chemiczny. -., nr. 8-9 (2003), s.1184-1186
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 117 times
Recommended for you
Predicting the critical micelle concentration of aqueous solutions of ionic liquids and other ionic surfactants
- U. Preiss,
- C. Jungnickel,
- J. Thoming
- + 4 authors
2009