Oddziaływanie komponentów modyfikowanych emulgatorów acyloglicerolowych na granicy faz olej - woda.Materiały IV Kongresu Technologii Chemicznej. Cz. 2.
Abstrakt
Zbadano współdziałanie monoacylogliceroli i karboksylanów sodu, głównych aktywnych powierzchniowo składników modyfikowanych emulgatorów acyloglicerolowych na granicy faz olej/woda. Określono wpływ długości łańcucha węglowodorowego surfaktantów na adsorpcję i micelizację. Dla badanych dwuskładnikowych mieszanin surfaktantów niejonowych i anionowych wyznaczono parametry oddziaływań.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Opublikowano w:
-
Przemysł Chemiczny
strony 1184 - 1186,
ISSN: 0033-2496 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2003
- Opis bibliograficzny:
- Szeląg H., Zwierzykowski W.: Oddziaływanie komponentów modyfikowanych emulgatorów acyloglicerolowych na granicy faz olej - woda.Materiały IV Kongresu Technologii Chemicznej. Cz. 2. // Przemysł Chemiczny. -., nr. 8-9 (2003), s.1184-1186
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 117 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Predicting the critical micelle concentration of aqueous solutions of ionic liquids and other ionic surfactants
- U. Preiss,
- C. Jungnickel,
- J. Thoming
- + 4 autorów
2009