
prof. dr hab. inż. Halina Szeląg
Kontakt
- halina.szelag@pg.edu.pl
Wybrane publikacje
-
Effect of crystalline emulsifier composition on structural transformations of water-in-oil emulsions: Emulsification and quiescent conditions
-
Phase transitions and microstructure of emulsion systems prepared with acylglycerols/zinc stearate emulsifier
Zbadano przemiany fazowe jakim ulegają układy emulsyjne w czasie procesu emulgowania, prowadzonego w obecności emulgatora acyloglicerolowego modyfikowanego stearynianem cynku. Rodzaj przemian mikrostrukturalnych jakim ulegały emulsje zależny był w głównej mierze od temperatury oraz zawartości fazy wodnej. Obserwowano powstawanie emulsji typu W/O, która wraz z obniżaniem temperatury ulegała inwersji prowadzącej do powstania dyspersji...
-
Microstructural behavior of water-in-oil emulsions stabilized by fatty acid esters of propylene glycol and zinc fatty acid salts
Zbadano wpływ składu emulgatorów acylopropylenoglikolowych, modyfikowanych mydłami cynku, na charakter przemian strukturalnych jakim ulegają emulsje W/O stabilizowane przez takie emulgatory. Badano zarówno etap emulgowania jak i mikrostrukturę oraz właściwości reologiczne otrzymanych emulsji.
Uzyskane stopnie/tytuły naukowe
-
2011-05-12
Nadanie tytułu naukowego
prof. Technologia chemiczna (Dziedzina nauk technicznych) -
1999-09-22
Nadanie stopnia naukowego
dr hab. inż. Technologia chemiczna (Dziedzina nauk chemicznych) -
1979-11-21
Nadanie stopnia naukowego
dr inż. Technologia chemiczna (Dziedzina nauk technicznych)
wyświetlono 629 razy