Oznaczanie struktury triacylogliceroli metodą Brockerhoffa i metodą ISO - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Oznaczanie struktury triacylogliceroli metodą Brockerhoffa i metodą ISO

Abstract

Porównano metody badania struktury triacylogliceroli na przykładzie dwóch różnych olejów roślinnych: oleju rzepakowego i oleju oliwkowego. Stosowano dwie różne metody: metodą Brockerhoffa i metodę ISO. Stwierdzono, że badanie struktury TAG wg ISO wymagało wprowadzenia istotnych zmian do procedury objętej normą. Dla uzyskania ~20% MAG w produktach lipolizy konieczne było sporządzenie zawiesiny enzymu w roztworze TRIS. Po wprowadzeniu zmian precyzja porównywanych metod, wyznaczona przez współczynnik zmienności, jest zbliżona.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Conference activity
Type:
publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
Title of issue:
Materiały konferencyjne XI Międzynarodowa Konferencja Naukowa Postępy w technologii tłuszczów roślinnych. Krasnobród k/Zamościa 19-21 maja 2003 strony 82 - 86
Language:
Polish
Publication year:
2003
Bibliographic description:
Hazuka Z., Ledóchowska E., Jurkowska A.: Oznaczanie struktury triacylogliceroli metodą Brockerhoffa i metodą ISO// Materiały konferencyjne XI Międzynarodowa Konferencja Naukowa Postępy w technologii tłuszczów roślinnych. Krasnobród k/Zamościa 19-21 maja 2003/ Warszawa: Inst. Przem. Mięs. i Tłuszcz., 2003, s.82-86
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 59 times

Recommended for you

Meta Tags