Przemysłowa produkcja aminokwasów - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Przemysłowa produkcja aminokwasów

Abstract

Produkcję aminokwasów na skalę przemysłową uruchomiono na początku XX wieku. Obecnie w skali światowej wytwarza się ich prawie 2 mln ton rocznie. Początkowo aminokwasy otrzymywano z hydrolizatów białkowych. Obecnie na drodze syntezy chemicznej otrzymuje się glicynę i DL-metioninę. L-Tryptofan i kwas L-asparaginowy wytwarza się za pomocą enzymów bakteryjnych z prostych substratów. Najpopularniejszą metodą produkcji aminokwasów jest jednak fermentacja. Służy ona między innymi do otrzymywania L-lizyny, kwasu L-glutaminowego, L-treoniny i L-fenyloalaniny. W artykule omówiono przemysłowe procesy produkcji najpopularniejszych aminokwasów i ich zastosowanie.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Language:
Polish
Publication year:
2005
Bibliographic description:
Kołodziejczyk A.: Przemysłowa produkcja aminokwasów// . -., (2005),
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 1179 times

Recommended for you

Meta Tags