Abstract
Produkcję aminokwasów na skalę przemysłową uruchomiono na początku XX wieku. Obecnie w skali światowej wytwarza się ich prawie 2 mln ton rocznie. Początkowo aminokwasy otrzymywano z hydrolizatów białkowych. Obecnie na drodze syntezy chemicznej otrzymuje się glicynę i DL-metioninę. L-Tryptofan i kwas L-asparaginowy wytwarza się za pomocą enzymów bakteryjnych z prostych substratów. Najpopularniejszą metodą produkcji aminokwasów jest jednak fermentacja. Służy ona między innymi do otrzymywania L-lizyny, kwasu L-glutaminowego, L-treoniny i L-fenyloalaniny. W artykule omówiono przemysłowe procesy produkcji najpopularniejszych aminokwasów i ich zastosowanie.
Author (1)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2005
- Bibliographic description:
- Kołodziejczyk A.: Przemysłowa produkcja aminokwasów// . -., (2005),
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 1165 times
Recommended for you
Materiały zmiennofazowe dostępne na rynku. Właściwości i zastosowanie
- A. Melcer,
- E. Klugmann-Radziemska,
- W. Lewandowski
- + 1 authors