Sztuczny sensor smaku a zmysł smaku - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Sztuczny sensor smaku a zmysł smaku

Abstract

Omówiono klasy smaku i działanie zmysłu smaku, który odgrywa ogromną rolę w ocenie jakości żywności metodami organoleptycznymi. Metody te nie są w pełni obiektywne, stąd poszukuje się sztucznego sensora smaku. Przedstawiono szereg rozwiązań prowadzących do opracowania sensora smaku na większą skalę. Omówiono wybrane potencjometryczne i woltamperometryczne sensory smaku, a także ich handlowe modele.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
CHEMIK nauka-technika-rynek no. R. 60, pages 576 - 580,
ISSN: 0009-2886
Language:
Polish
Publication year:
2007
Bibliographic description:
Szpakowska M., Marjańska E.: Sztuczny sensor smaku a zmysł smaku// CHEMIK. NAUKA TECHNIKA RYNEK. -Vol. R. 60., nr. z. 12 (2007), s.576-580
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 134 times

Recommended for you

Meta Tags