Sztuczny sensor smaku a zmysł smaku - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Sztuczny sensor smaku a zmysł smaku

Abstrakt

Omówiono klasy smaku i działanie zmysłu smaku, który odgrywa ogromną rolę w ocenie jakości żywności metodami organoleptycznymi. Metody te nie są w pełni obiektywne, stąd poszukuje się sztucznego sensora smaku. Przedstawiono szereg rozwiązań prowadzących do opracowania sensora smaku na większą skalę. Omówiono wybrane potencjometryczne i woltamperometryczne sensory smaku, a także ich handlowe modele.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
CHEMIK nauka-technika-rynek nr R. 60, strony 576 - 580,
ISSN: 0009-2886
Język:
polski
Rok wydania:
2007
Opis bibliograficzny:
Szpakowska M., Marjańska E.: Sztuczny sensor smaku a zmysł smaku// CHEMIK. NAUKA TECHNIKA RYNEK. -Vol. R. 60., nr. z. 12 (2007), s.576-580
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 209 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi