Abstrakt
Omówiono klasy smaku i działanie zmysłu smaku, który odgrywa ogromną rolę w ocenie jakości żywności metodami organoleptycznymi. Metody te nie są w pełni obiektywne, stąd poszukuje się sztucznego sensora smaku. Przedstawiono szereg rozwiązań prowadzących do opracowania sensora smaku na większą skalę. Omówiono wybrane potencjometryczne i woltamperometryczne sensory smaku, a także ich handlowe modele.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
CHEMIK nauka-technika-rynek
nr R. 60,
strony 576 - 580,
ISSN: 0009-2886 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2007
- Opis bibliograficzny:
- Szpakowska M., Marjańska E.: Sztuczny sensor smaku a zmysł smaku// CHEMIK. NAUKA TECHNIKA RYNEK. -Vol. R. 60., nr. z. 12 (2007), s.576-580
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 209 razy