Wpływ zmiennych procesu kapsułkowania współosiowego na stabilność oksydacyjną oleju rzepakowego - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Wpływ zmiennych procesu kapsułkowania współosiowego na stabilność oksydacyjną oleju rzepakowego

Abstract

Praca stanowi kontynuację badań nad stabilnością olejów jadalnych kapsułkowanych metodą współosiową, w strukturze naturalnych polimerów. W badaniach określono wpływ wybranych czynników procesu kapsułkowania na stabilność modelowego oleju rzepakowego na podstawie oznaczeń zawartości pierwotnych i wtórnych produktów utlenienia. Uzyskane wyniki dowodzą, że najmniejsze zmiany oksydacyjne zachodzą podczas kapsułkowania oleju za pomocą głowicy wykonanej ze szkła oraz z zastosowaniem alginianu sodu i gumy guar jako płaszcza kapsułki, we wszystkich badanych temperaturach. W największym stopniu utlenieniu ulegał olej kapsułkowany z wykorzystaniem głowicy metalowej w strukturze płaszcza chitozanowego. Wyznaczone wartości liczbowe stanowią podstawę do projektowania przebiegu kolejnych testów pozwalających ocenić wpływ stabilności kapsułkowanego oleju w stosunku do działania promieniowania UV oraz innych wybranych parametrów

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Monographic publication
Type:
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
Title of issue:
Przegląd wybranych zagadnień z zakresu przemysłu spożywczego strony 198 - 209
Language:
Polish
Publication year:
2016
Bibliographic description:
Mania S., Tylingo R.: Wpływ zmiennych procesu kapsułkowania współosiowego na stabilność oksydacyjną oleju rzepakowego // Przegląd wybranych zagadnień z zakresu przemysłu spożywczego/ ed. Mirosław Szala, Kinga Kropiwiec Lublin: Wydawnictwo Naukowe TYGIEL sp. z o. o., 2016, s.198-209
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 123 times

Recommended for you

Meta Tags