Wpływ zmiennych procesu kapsułkowania współosiowego na stabilność oksydacyjną oleju rzepakowego - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Wpływ zmiennych procesu kapsułkowania współosiowego na stabilność oksydacyjną oleju rzepakowego

Abstrakt

Praca stanowi kontynuację badań nad stabilnością olejów jadalnych kapsułkowanych metodą współosiową, w strukturze naturalnych polimerów. W badaniach określono wpływ wybranych czynników procesu kapsułkowania na stabilność modelowego oleju rzepakowego na podstawie oznaczeń zawartości pierwotnych i wtórnych produktów utlenienia. Uzyskane wyniki dowodzą, że najmniejsze zmiany oksydacyjne zachodzą podczas kapsułkowania oleju za pomocą głowicy wykonanej ze szkła oraz z zastosowaniem alginianu sodu i gumy guar jako płaszcza kapsułki, we wszystkich badanych temperaturach. W największym stopniu utlenieniu ulegał olej kapsułkowany z wykorzystaniem głowicy metalowej w strukturze płaszcza chitozanowego. Wyznaczone wartości liczbowe stanowią podstawę do projektowania przebiegu kolejnych testów pozwalających ocenić wpływ stabilności kapsułkowanego oleju w stosunku do działania promieniowania UV oraz innych wybranych parametrów

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja monograficzna
Typ:
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
Tytuł wydania:
Przegląd wybranych zagadnień z zakresu przemysłu spożywczego strony 198 - 209
Język:
polski
Rok wydania:
2016
Opis bibliograficzny:
Mania S., Tylingo R.: Wpływ zmiennych procesu kapsułkowania współosiowego na stabilność oksydacyjną oleju rzepakowego // Przegląd wybranych zagadnień z zakresu przemysłu spożywczego/ ed. Mirosław Szala, Kinga Kropiwiec Lublin: Wydawnictwo Naukowe TYGIEL sp. z o. o., 2016, s.198-209
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 80 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi