WYKORZYSTANIE CHROMATOGRAFII JONOWEJ (IC-PAD) W ANALITYCE JONÓW CYJANKOWYCH OBECNYCH W PESTKACH POLSKICH JABŁEK I MORELI
Abstract
Jony cyjankowe zawarte w próbkach pestkach jabłek pochodzą z rozpadu glikozydów cyjanogennych. Główne rośliny jadalne, w których występują glikozydy cyjanogenne to migdały, sorgo, maniok, owoce pestkowe i pędy bambusa. Cyjanoglikozydy występują często w częściach roślin niespożywanych przez człowieka np. pestkach moreli. Jednakże, ze względu na domniemane właściwości antynowotworowe pestki moreli są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością. W literaturze naukowej już od wielu lat występują informacje na temat glikozydów cyjanogennych w próbkach produktów spożywczych lecz brakuje danych na temat polskich owoców i warzyw. W prezentowanej pracy omówiono naturalne źródło cyjanków oraz ich biologiczne oddziaływanie. Przedstawiono wyniki oznaczeń jonów cyjankowych w wybranych, dostępnych w sklepach i targach pestkach jabłek i moreli, z zastosowaniem chromatografii jonowej z detekcją pulsacyjną amperometryczną (IC-PAD). Wyniki badań potwierdziły obecność jonów cyjankowych w próbkach pestek. Zawartość cyjanków w pestkach jabłek jest znacznie mniejsza w porównaniu do pestek moreli. Największą zawartością cyjanków charakteryzowały się pestki jabłek Champion (0,097 mg/kg) a najmniejszą pestki jabłek Antonówka, Starting i Gloster (0,002 mg/kg).
Authors (2)
Cite as
Full text
- Publication version
- Accepted or Published Version
- License
- Copyright (© 2108 Instytut Podstaw Inżynierii Środowiska PAN)
Keywords
Details
- Category:
- Monographic publication
- Type:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Title of issue:
- W : Chromatografia Jonowa 2018 strony 9 - 17
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2018
- Bibliographic description:
- Jaszczak-Wilke E., Polkowska Ż.: WYKORZYSTANIE CHROMATOGRAFII JONOWEJ (IC-PAD) W ANALITYCE JONÓW CYJANKOWYCH OBECNYCH W PESTKACH POLSKICH JABŁEK I MORELI// Chromatografia Jonowa 2018/ ed. R.Michalski Zabrze: Instytut Podstaw Inżynierii Środowiska Polskiej Akademii Nauk, 2018, s.9-17
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 389 times
Recommended for you
Wykorzystanie chromatografii jonowej w analityce jonów cyjankowych
- E. Jaszczak-Wilke,
- S. Narkowicz,
- J. Namieśnik
- + 1 authors
Zanieczyszczenie obecne w próbkach śniegu pobranego z warstw jako źródło informacji o stanie środowiska w dużej aglomeracji miejskiej = Pollutants present in snow samples collected from various layers of snow cover as a source of information about the state of environment in a big urban agglomeration
- Ż. Polkowska,
- I. Demkowska,
- K. Cichała-Kamrowska
- + 1 authors
Cyjanki - właściwości, toksyczność i analityka
- E. Jaszczak-Wilke,
- S. Narkowicz,
- Ż. Polkowska
- + 1 authors
Chromatografia jonowa - efektywne narzędzie w badaniach analitycznych
- N. Jatkowska,
- B. Agnieszka,
- J. Weiss
- + 1 authors