Abstract
Nazwa cyjanki obejmuje związki, które zawierają w swojej cząsteczce grupę –C≡N, w której atom węgla i azotu są połączone wiązaniem potrójnym. Są to trujące i niebezpieczne związki, które znalazły swoje zastosowanie w różnych dziedzinach. Cyjanki wykorzystywane są w różnych strefach działalności przemysłowej, włączając w to przemysł wydobywczy i chemiczny. Naturalnym źródłem cyjanków są rośliny m.in. maniok, migdały, fasola, siemię lniane, pędy bambusa, pestki moreli, brzoskwini i śliwek. Ponadto, cyjanki mogą występować również w wodzie pitnej, w wyniku wcześniej wspomnianych działań przemysłowych. Jednak głównym źródłem cyjanków jest dym tytoniowy oraz pożary budynków. W związku z toksycznością jonów cyjankowych, konieczne jest monitorowanie poziomów ich zawartości zarówno w próbkach środowiskowych jak i materiałach biologicznych. W praktyce analitycznej wykorzystywane są różne techniki analityczne w zależności od pochodzenia próbki, jej składu, poziomu zawartości analitów i występowania interferentów.
Authors (4)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Monographic publication
- Type:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Title of issue:
- Chromatografia jonowa i techniki pokrewne 2016 strony 9 - 22
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2016
- Bibliographic description:
- Jaszczak E., Narkowicz, S., Namieśnik J., Polkowska Ż.: Wykorzystanie chromatografii jonowej w analityce jonów cyjankowych// Chromatografia jonowa i techniki pokrewne 2016/ Warszawa: Instytut Podstaw Inżynierii Środowiska PAN w Zabrzu, 2016, s.9-22
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 204 times
Recommended for you
Laboratory and pilot scale photodegradation of cyanide-containing wastewaters
- B. Dąbrowski,
- J. Hupka,
- M. Żurawska
- + 1 authors