Zastosowanie techniki ekstrakcji na fazie stałej (SPE) do zagęszczania wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych z płynów stosowanych w infuzji przy oznaczaniu tych związków techniką HPLC z detektorem fluorescencyjnym i diodowym - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Zastosowanie techniki ekstrakcji na fazie stałej (SPE) do zagęszczania wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych z płynów stosowanych w infuzji przy oznaczaniu tych związków techniką HPLC z detektorem fluorescencyjnym i diodowym

Abstract

Praca zawiera metodykę przygotowania próbki oraz procedurę analityczną oznaczania obecności wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w płynach infuzyjnych stosowanych do wlewów dożylnych dla ludzi oraz wyniki badań stężeń tych węglowodorów w płynach stosowanych do infuzji oraz w stosowanych do produkcji płynów infuzyjnych - substancjach farmaceutycznych. W płynach do infuzji stwierdzono 0,2-7,6 ng/l Benzo(a)pirenu, a w substancjach wyjściowych do tworzenia płynów infuzyjnych od 47 do 160 ng WWA/kg.

Authors (4)

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Annales Academiae Medicae Gedanensis no. 32, pages 309 - 320,
ISSN: 0303-4135
Language:
Polish
Publication year:
2002
Bibliographic description:
Halkiewicz J., Kamiński M., Nowakowska J., Lukasiak J.: Zastosowanie techniki ekstrakcji na fazie stałej (SPE) do zagęszczania wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych z płynów stosowanych w infuzji przy oznaczaniu tych związków techniką HPLC z detektorem fluorescencyjnym i diodowym// Annales Academiae Medicae Gedanensis. -Vol. 32., (2002), s.309-320
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 125 times

Recommended for you

Meta Tags