dr hab. inż. Dorota Martysiak-Żurowska
Zatrudnienie
- Profesor uczelni w Katedra Chemii,Technologii i Biotechnologii Żywności
Obszary badawcze
Kursy online
-
Chemia żywności 2022/2023 sem. zimowy
Kurs przeznaczony jest dla studentów studiów I stopnia realizujących zajęcia w semestrze VII w roku akademickim 2022/2023. W ramach tego kursu będzie realizowany przedmiot Chemia żywności. Za kurs odpowiada dr hab. inż. Hanna Staroszczyk, prof. PG.
-
Społeczna rola żywności i żywienia 2021/2022 sem. letni
Kurs przeznaczony jest dla studentów studiów II stopnia realizujących zajęcia w semestrze 3 w roku akademickim 2021/2022. W ramach tego kursu będzie realizowany przedmiot humanistyczno-społeczny Społeczna rola żywności i żywienia. Za kurs odpowiada dr inż. Izabela Sinkiewicz, prof. PG.
-
Techniki instrumentalne w analizie żywności
-
Technologia i biotechnologia tłuszczów 2022/2023
-
Społeczna rola żywności i żywienia 2022/2023 sem. zimowy
Kurs przeznaczony jest dla studentów studiów II stopnia realizujących zajęcia w semestrze 2 lub 3 w roku akademickim 2022/2023. W ramach tego kursu będzie realizowany przedmiot humanistyczno-społeczny Społeczna rola żywności i żywienia. Za kurs odpowiada dr inż. Izabela Sinkiewicz, prof. PG.
-
Biotechnologia ogólna BT 2021/2022
Kurs przeznaczony jest dla studentów studiów I stopnia kierunku Biotechnologia realizujących zajęcia w semestrze 6 w roku akademickim 2021/2022. Kurs obejmuje zarówno wykłady, seminarium i zajęcia laboratoryjne z przedmiotu Biotechnologia ogólna. Za kurs odpowiada dr inż. Izabela Sinkiewicz, prof. PG.
-
Podstawy Żywienia Człowieka
-
'24/'25 Fakty i mity na temat żywności – od historii, która zabija po kanapowców-smartfonowców [PG_00057828]
Od koczownictwa po GMO. 200 tysięcy lat bez lodówki. Głód i niewłaściwe odżywianie się - najwięksi ludobójcy w dziejach człowieka. Funkcjonowanie i rozwój ludzkości możliwy dzięki owocom największej rewolucji w swoich dziejach: rolnictwa. Przemiany gospodarcze, społeczne, polityczne, obyczajowe, etyczne, które następowały wraz z rozwojem rolnictwa. Technologiczny aspekt rozwoju produkcji żywności. Wykwintna kuchnia francuska...
-
Technologia i biotechnologia tłszczów
-
Biotechnologia ogólna BT 2022/2023
Kurs przeznaczony jest dla studentów studiów I stopnia kierunku Biotechnologia realizujących zajęcia w semestrze 6 w roku akademickim 2022/2023. Kurs obejmuje zarówno wykłady, seminarium i laboratorium z przedmiotu Biotechnologia ogólna. Za kurs odpowiada dr inż. Izabela Sinkiewicz, prof. PG.
-
Analiza żywności 2022/2023 sem. zimowy
Kurs przeznaczony jest dla studentów studiów I stopnia realizujących zajęcia w semestrze VII w roku akademickim 2022/2023. W ramach tego kursu będzie realizowany przedmiot Analiza żywności. Za kurs odpowiada dr hab. inż. Hanna Staroszczyk, prof. PG.
-
Techniki instrumentalne w analizie żywności 2023/2024
Kurs przeznaczony jest dla studentów:kierunek Biotechnologia, specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności (WCh) realizujących zajęcia w 7 semestrze, studiów I stopnia. Kurs obejmuje zajęcia laboratoryjne z przedmiotu. Za kurs odpowiada dr inż. hab. Dorota Martysiak-Żurowska, prof. PG.
-
Chemia żywności 2023/2024 sem. letni
Celem kursu jest przekazanie wiedzy o właściwościach głównych składników żywności, w tym białek, sacharydów i lipidów oraz wody, składników mineralnych i witamin.
-
Techniki instrumentalne w analizie żywności 2023/24
Kurs przeznaczony jest dla studentów: kierunek Biotechnologia, specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności (WCh) realizujących zajęcia w 6 semestrze, studiów I stopnia. Kurs obejmuje wykłady oraz zajęcia laboratoryjne Za kurs odpowiada dr inż. hab. Dorota Martysiak-Żurowska, prof. PG.
-
Biotechnologia ogólna BT 2023/2024
Kurs przeznaczony jest dla studentów studiów I stopnia kierunku Biotechnologia realizujących zajęcia w semestrze 6 w roku akademickim 2023/2024. Kurs obejmuje zarówno wykłady, seminarium i laboratorium z przedmiotu Biotechnologia ogólna. Za kurs odpowiada dr inż. Izabela Sinkiewicz, prof. PG.
-
Biotechnologia i technologia lipidów 2023/2024
Kurs przeznaczony jest dla studentów: kierunek Biotechnologia, specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności (WCh) realizujących zajęcia w 2 semestrze, studiów II stopnia. Kurs obejmuje zarówno wykłady, seminarium i zajęcia laboratoryjne z przedmiotu Biotechnologia i technologia lipidów
-
Podstawy Żywienia Człowieka
-
Techniki instrumentalne w analizie żywności
-
Zielone technologie w produkcji żywności
Kurs przeznaczony dla Studentów studiów 1 stopnia na kierunku Zielone technologie,3 rok stadiów, 5 semester. Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wiedzą o zasadach i kierunkach rozwoju zielonych technologii w aspekcie produkcji żywności. Kurs obejmuje zajęcia wykładowe (30 godzin) oraz laboratoryjne (30 godz.).
-
Biotechnologia i technologia lipidów 2024/25
Kurs przeznaczony jest dla studentów: kierunek Biotechnologia, specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności (WCh) realizujących zajęcia w 2 semestrze, studiów II stopnia. Kurs obejmuje zarówno wykłady, seminarium i zajęcia laboratoryjne z przedmiotu Biotechnologia i technologia lipidów
-
Analiza żywności 2024/2025 sem. zimowy
Kurs przeznaczony jest dla studentów studiów I stopnia kierunku Biotechnologia realizujących zajęcia w roku akademickim 2024/2025. Kurs obejmuje wykłady i zajęcia laboratoryjne z przedmiotu Analiza żywności. Za kurs odpowiada dr hab. inż. Hanna Staroszczyk, prof. PG.
-
Społeczna rola żywności i żywienia 2023/2024 sem. letni
Kurs przeznaczony jest dla studentów studiów II stopnia realizujących zajęcia w semestrze letnim w roku akademickim 2023/2024. W ramach tego kursu będzie realizowany przedmiot humanistyczno-społeczny Społeczna rola żywności i żywienia.
-
Analiza żywności 2023/2024 sem. zimowy
Kurs przeznaczony jest dla studentów studiów I stopnia realizujących zajęcia w semestrze 7 w roku akademickim 2023/2024. W ramach tego kursu będzie realizowany przedmiot Analiza żywności. Za kurs odpowiada dr hab. inż.Hanna Staroszczyk, prof. uczelni.
-
Techniki Instrumentalne w Analizie Biocząsteczek
Ćwiczenia laboratoryjne, w trakcie których studenci zapoznają się z zastosowaniem wybranych technik instrumentalnych, takich jak: spektroskopia UV/VIS, spektrofluorymetria, spektroskopia NMR, spektrometria mas, mikrokalorymetria, wiskozymetria, potencjometria i średniociśnieniowa chromatografia cieczowa do badania właściwości i aktywności biomolekuł i biologicznych układów supramolekularnych, w tym białek, kwasów nukleinowych,...
Prowadzone zajęcia
-
-
Techniki Instrumentalne w Analizie Żywności
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
OCENA JAKOŚCI ŻYWNOŚCI
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
-
-
Bezpieczeństwo i jakość żywności w produkcji zrównoważonej
Wydział ChemicznyKierunek: Zielone technologie
-
Laboratorium Dyplomowe
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Techniki Instrumentalne w Analizie Żywności
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
Praca dyplomowa
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Zielone technologie w produkcji żywności
Wydział ChemicznyKierunek: Zielone technologie
-
Biotechnologia i technologia lipidów
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
-
-
Technologia i Biotechnologia Tłuszczów
Wydział Chemiczny -
Techniki Instrumentalne w Analizie Żywności
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
Biotechnologia i technologia lipidów
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
OCENA JAKOŚCI ŻYWNOŚCI
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Projekt Dyplomowy Inżynierski
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
-
-
Praca dyplomowa magisterska II
Wydział ChemicznyKierunek: Inżynieria biomedyczna
-
Techniki Instrumentalne w Analizie Żywności
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
Technologia i Biotechnologia Tłuszczów
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
Projekt Dyplomowy Inżynierski
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Jakość żywności
Wydział ChemicznyKierunek: Zielone technologie i monitoring
-
-
-
Techniki Instrumentalne w Analizie Żywności
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
Technologia i Biotechnologia Tłuszczów
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
Praca Dyplomowa Magisterska I
Wydział ChemicznyKierunek: Inżynieria biomedyczna
-
-
-
Laboratorium Przeddyplomowe
Wydział Chemiczny -
Projekt Dy0plomowy Inżynierski
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Technologia i Biotechnologia Tłuszczów
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
Techniki Instrumentalne w Analizie Żywności
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
Techniki Instrumentalne w Analizie Żywności
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności - Inter Applied Chemistry
-
-
-
Jakość żywności
Wydział ChemicznyKierunek: Zielone technologie i monitoring
-
Laboratorium Dyplomowe
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Laboratorium Przeddyplomowe
Wydział Chemiczny -
Projekt Dyplomowy Inżynierski
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Technologia i Biotechnologia Tłuszczów
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
Techniki Instrumentalne w Analizie Żywności
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
Przygotowanie do Egzaminu Dyplomowego
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Food Quality
Wydział ChemicznyKierunek: Green Technologies and Monitoring
-
Dyplom
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
-
-
Pracownia Magisterska
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Techniki Instrumentalne w Analizie Żywności
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
Projekt Dyplomowy Inżynierski
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Przygotowanie do Egzaminu Dyplomowego
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Food Quality
Wydział ChemicznyKierunek: Green Technologies and Monitoring
-
Technologia i Biotechnologia Tłuszczów
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
Dyplom
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Jakość żywności
Wydział ChemicznyKierunek: Zielone technologie i monitoring
-
-
-
Przygotowanie do Egzaminu Dyplomowego
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Projekt Dyplomowy Inżynierski
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Techniki Instrumentalne w Analizie Żywności
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
Diploma Laboratory Work
Wydział ChemicznyKierunek: Green Technologies and Monitoring
-
Diploma
Wydział ChemicznyKierunek: Green Technologies and Monitoring
-
FOOD QUALITY
Wydział ChemicznyKierunek: Ochrona środowiska (studia w języku angielskim)
-
Technologia i Biotechnologia Tłuszczów
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
Pracownia Magisterska
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
-
-
FOOD QUALITY
Wydział ChemicznyKierunek: Ochrona środowiska (studia w języku angielskim)
-
Projekt Dyplomowy Inżynierski
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Dyplom
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Techniki Instrumentalne w Analizie Żywności
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
Przygotowanie do Egzaminu Dyplomowego
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Pracownia Magisterska
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
-
-
Dyplom
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Techniki Instrumentalne w Analizie Żywności
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
Przygotowanie do Egzaminu Dyplomowego
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
FOOD QUALITY
Wydział ChemicznyKierunek: Ochrona środowiska (studia w języku angielskim)
-
Pracownia Magisterska
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Pracownia Magisterska
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Projekt Dyplomowy Inżynierski
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
-
-
Pracownia Magisterska
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Pracownia Magisterska
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Projekt Dyplomowy Inżynierski
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Dyplom
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
FOOD QUALITY
Wydział ChemicznyKierunek: Ochrona środowiska (studia w języku angielskim)
-
-
-
Pracownia Magisterska
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Pracownia Magisterska
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Dyplom
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
FOOD QUALITY
Wydział ChemicznyKierunek: Ochrona środowiska (studia w języku angielskim)
-
-
-
Pracownia Magisterska
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Food Quality
Wydział ChemicznyKierunek: Ochrona środowiska (studia w języku angielskim)
-
DYPLOM
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
Pracownia Magisterska
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
-
-
Food Quality
Wydział ChemicznyKierunek: Ochrona środowiska (studia w języku angielskim)
-
Pełnienie funkcji promotora w przewodach doktorskich
-
Małgorzata Puta
Tytuł dr inż. nadany 2019-03-04 przez Wydział Chemiczny
Lista recenzowanych prac
-
Wpływ chemicznego sieciowania kolagenu rybiego na właściwości materiałów kolagenowo-celulozowych
- 2016
-
Badanie odporności na utlenianie oleju lnianego tłoczonego na zimno, mieszanki tłoczonego oleju arachidowego z rafinowanym olejem rzepakowym oraz mieszanki rafinowanych olejów rzepakowego i lnianego.
- 2016
-
Wyznaczenie okresu przydatności do spożycia olejów roślinnych oraz mieszanek olejów dostarczonych przez ZT "Kruszwica" S.A.
- 2016
-
Chromatografia wykluczania tłuszczów i produktów ich konwersji bez- i z- oddziaływaniami sorpcyjnymi.
- 2015
-
Badanie odporności na utlenianie wybranych mieszanek olejów oraz oleju rzepakowego typu "virgin"
- 2015
-
Wpływ procesu pasteryzacji i ciśnieniowania na przeżywalność drobnoustrojów w mleku kobiecym.”
- 2013
-
Zafałszowania w żywności .Ocena metodyki analitycznej spektrofotometrycznej zgodnej z normą PN ISO 3496 2000 do oznaczania stężenia barwnej pochodnej hydroksyproliny
- 2013
-
Oznaczanie wybranych związków z grupy hormonów płciowych w próbkach środowiskowych przy wykorzystaniu techniki HPLC - optymalizacja etapu przygotowania próbek do analizy chromatograficznej.
- 2012
wyświetlono 3800 razy