Publikacje
Filtry
wszystkich: 191
Katalog Publikacji
-
Projektowanie, nadzorowanie i doskonalenie systemu jakości według normy PN-EN ISO 9001:2009 w oparciu o podejście procesowe z uwzględnieniem specyfiki sektora MŚP
PublikacjaPrzedstawiona w niniejszym opracowaniu metodyka jest przydatna tym organizacjom, które pragną samodzielnie zaprojektować swój system zarządzania jakością (SZJ) i uzyskać dzięki temu systemowi coś więcej niż tylko certyfikat. Dlatego też zawarte w niej moduły mogą pełnić wielorakie funkcje:- stanowić kompleksowy system doradczy umożliwiający odpowiednie przygotowanie pracowników do samodzielnego zaprojektowania odpowiednich elementów...
-
Inżynieria jakości w technologii maszyn
Publikacja -
NADZOROWANIE WYPOSAŻENIA DO MONITOROWANIA I POMIARÓW WEDŁUG WYMAGAŃ WYBRANYCH NORM ORAZ PRZEPISÓW PRAWNYCH
Publikacja: Przyrządy pomiarowe stanowią zasadniczy element złożonego systemu oceny jakości wyrobów na wszystkich etapach produkcji. Odpowiednio zaprojektowane procedury opisujące procesy kontrolne i pomiarowe, sprawnie zorganizowane i przeprowadzane operacje monitorowania i pomiarów parametrów procesów i produktów oraz skutecznie funkcjonujący nadzór nad wyposażeniem do monitorowania i pomiarów w organizacji są podstawą do wykazania, że...
-
REZYGNACJA Z CERTYFIKACJI NORMATYWNYCH SYSTEMÓW ZARZĄDZANIA. PROBLEM CZY NIEUNIKNIONE ZJAWISKO?
PublikacjaW opracowaniu omówiono proces zmian dotyczących certyfikacji normatywnych systemów zarządzania na przykładzie systemu jakości opartego na normie ISO 9001. Przedstawiono analizę liczby wydawanych certyfikatów ISO 9001 oraz liczby rezygnacji z certyfikatów w Polsce, na podstawie raportu ISO Survey 2012 i danych uzyskanych od jednostki certyfikującej. Opisano również najczęściej podawane przyczyny rezygnacji z certyfikacji.
-
OBRONA ŻYWNOŚCI – KONIECZNY ELEMENT WSPÓŁCZESNEJ STRATEGII PRZEDSIĘBIORSTWA SPOŻYWCZEGO
PublikacjaPrzemysł spożywczy, ze względu na swoje znaczenie w gospodarce należy do najbardziej podatnych na atak terrorystyczny. Zagrożenie takim atakiem jest powodem do opracowania strategii obrony żywności. Celem artykułu jest odpowiedź na pytanie o istotę i przyczyny takiego zjawiska oraz o charakter działań, jakie powinno się podjąć, by ograniczyć ryzyko jego pojawienia się. W artykule wykorzystano analizę literatury przedmiotu, statystyk...
-
Zarządzanie jakością i innowacyjność w świetle doświadczeń organizacji Pomorza
PublikacjaPrzedstawione w tej pracy koncepcje i metody zarządzania potwierdzają, że wykorzystanie orientacji na jakość i w ramach tego na stałe usprawnianie, przynosi pozytywne efekty nie tylko w odniesieniu do procesów produkcyjnych, ale także wszelkiego rodzaju procesów związanych z realizacją usług, w tym działań wspierających procesy operacyjne, we wszystkich obszarach funkcjonalnych organizacji. Szczególnie istotny jest korzystny wpływ...
-
DYLEMATY REORIENTACJI PROJAKOŚCIOWEJ W REGULACJACH DOTYCZĄCYCH POLSKIEGO SZKOLNICTWA WYŻSZEGO
PublikacjaW opracowaniu przedstawiono ocenę procesu wprowadzania zmian w zakresie regulacji prawnych dotyczących jakości kształcenia oraz doskonalenia procesów projakościowej transformacji polskich instytucji szkolnictwa wyższego. Kontekst oceny dotyczy zestawienia tych regulacji z bogatym i niekwestionowanym dorobkiem zarządzania jakością. Na podstawie analizy stanu istniejącego zaproponowano rozwiązania mogące skutecznie wesprzeć uczelnie...
-
Najczęstsze problemy stwierdzane w ramach audytów trzeciej strony w mniejszych organizacjach
PublikacjaArtykuł ten ma na celu przedstawienie wyników badań dotyczących najistotniejszych problemów, jakie występują w SZJ małych organizacji (zatrudniających mniej niż 50 pracowników) w trakcie audytów certyfikacyjnych (tzw. trzeciej strony). Identyfikacja tych problemów oraz oczekiwań małych organizacji odnośnie do systemów jakości, stanowiła cel szerszych badań przeprowadzonych przez autora. W wyniku tych analiz opracowana została kompleksowa,...
-
Wpływ kryzysów i działań naprawczych na zaburzenia osobowości właściciela / menedżera MSP
PublikacjaZarządzanie przedsiębiorstwem znajdującym się w kryzysie jest ważnym tematem badawczym, gdyż przetrwanie jest podstawowym zadaniem każdego menedżera. Choć temat ten jest przedmiotem wielu badań, to autorzy nie podejmują zagadnienia wpływu kryzysu i działań naprawczych na stan psychiczny menedżera; zaburzenia osobowości są własnie tematem pracy. Celem pracy jest zaprezentowanie zebranego materiału empirycznego z sześciu przedsiębiorstw,...
-
Localization Factors for Outsourcing and Offshoring Projects in the V4 Countries. An Attempt of Initial Investigation
PublikacjaMain objective of this paper is to present the conditions for the investors in the context of outsourcing or offshoring provided by V4 countries in order to present similarities and opposites between analyzed countries and to identify good and bad sides of investing in particular Visegrad group country.
-
Aktualne trendy w zakresie certyfikacji normatywnych systemów zarządzania w branży spożywczej
PublikacjaW opracowaniu omówiono aktualne trendy dotyczące certyfikacji systemu zarządzania jakością w sektorze rolno-spożywczym. Na podstawie danych uzyskanych z dużej, renomowanej jednostki certyfikującej przedstawiono analizę porównawczą dotyczącą liczby wydanych certyfikatów dla ogólnych systemów zarządzania oraz dla systemów branżowych dedykowanych sektorowi rolno-spożywczemu w odniesieniu do przedsiębiorstw różnych wielkości.
-
Standards for Quality Assurance in the European Higher Education Area versus Common Assessment Framework in education. Conflict or harmony?
PublikacjaThe aim of the research was to analyze the assumptions of Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ENQA) and the criteria of Common Assessment Framework (CAF) for the educational sector and based on that to find out the main differences and similarities (conflicts and harmony) between them. The results of the research showed that the current trends of the quality movement evolution in...
-
INVESTIGATION OF ACIDIC SOLUTIONS BY POTENTIOMETRIC TASTE SENSOR WITH ALL SOLID STATE ELECTRODES
PublikacjaPotentiometric taste sensors with electrodes containing lipophilic compound / polymer membranes were already used to distinguish commercial liquid products. In this paper a new potentiometric taste sensor consisting of six All Solid State Electrodes (ASSEs) has been presented. Each of the membrane contains a selected lipophilic compound. The set-up consists of a reference electrode and six ASSEs. The inner layer made of a conducting...
-
High quality academic teacher of 21st century - Polish students' perspective
PublikacjaThe aim of the study is to determine the characteristics of the academic teacher quality level from the perspective of Polish universities students’ in 21st century.
-
Assessment of preparedness for Lean Six Sigma projects in small and medium-sized organizations
PublikacjaThe article presents a proposal for the maturity indicator of Lean Six Sigma projects within the framework of the original comprehensive methodology of Lean Six Sigma implementation dedicated to the SME sector. The indicator allows an LSS project to be matched to the real needs and preparedness of any small or medium-sized organization. The indicator was designed as a result of pilot research conducted in Polish and French SMEs...
-
Motywowanie pracowników do działań o charakterze proinnowacyjnym w świetle wyników badań empirycznych empirycznych
PublikacjaW niniejszym artykule przedstawiono wyniki wstępnych badań empirycznych na temat motywowania pracowników pomorskich przedsiębiorstw do zachowań proinnowacyjnych. Wyniki te zostały poprzedzone rozważaniami o charakterze teoretycznym, mającymi w założeniu stanowić model do prawidłowej ich interpretacji.
-
Motywy przedsiębiorstw do wprowadzenia outsourcingu – propozycja modelu klasyfikacji.
PublikacjaPrzedstawiono model kategoryzacji czynników motywujących do wprowadzenia outsourcingu. Wykorzystano w tym celu wyniki badań przeprowadzonych w Polsce i za granicą.
-
Dilemmas associated with the implementation of quality management systems in Polish smaller health care units
PublikacjaThe article presents the considerations and recommendations for the implementation of the process-oriented quality management systems (QMS) in small health care units. As an example, the unit providing services for children with disabilities (therapy and rehabilitation) localized in northern part of Poland have been selected. The essential elements of the implementation of the quality system, taking into account the objectives...
-
CERTYFIKACJA SYSTEMÓW ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ I BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI - AKTUALNE TRENDY I PERSPEKTYWY
PublikacjaW opracowaniu zaprezentowano uwarunkowania dotyczące certyfikacji systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności. Przedmiotem badań była liczba certyfikatów w przedsiębiorstwach należących do sektora rolno-spożywczego w Polsce. Na podstawie danych, uzyskanych od jednej z wiodących na świecie jednostek certyfikujących, przeprowadzono analizę porównawczą dotyczącą skali certyfikacji, zarówno w odniesieniu do wymagań norm...
-
Pomiar jakości usług edukacyjnych z wykorzystaniem metody Kano
PublikacjaJakość jest istotnym czynnikiem w działalności każdej organizacji, również placówek edukacyjnych. Powinna być objęta systematycznym pomiarem, mającym na celu ustalenie stopnia satysfakcji z oferowanych prduktów. Istnieje wiele metod pomiaru jakości usług. Artykuł przedstawia próbę identyfikacji cech jakości usług edukacyjnych z uwzgledneiem metody Kano. W wyniku uwzgledniono wpływ poszczególnych cech na rozmiar całkowitej satysfakcji...