Celem projektu jest porównanie potencjału chemoprewencyjnego odmian
owoców jadalnych zawierających fitozwiązki o udokumentowanym działaniu
prozdrowotnym.
Do badań wykorzystane zostaną pary owoców należących do tego samego
gatunku, ale różniących się zasadniczo zawartością antocyjanów, zaliczanych do
związków o wysokim potencjale biologicznym. Będą to następujące rośliny jadalne:
malina żółta i czerwona, winogrona białe i czerwone, morwa biała i czarna, porzeczka
biała, czerwona i czarna oraz mirabelka żółta i czerwona.
Przewidywana jest ocena następujących parametrów: skład i zawartość
bioaktywnych związków, aktywność przeciwutleniająca, aktywność biologiczna w
stosunku do komórek rakowych.
Na podstawie wyników tych badań oraz porównań z dostępnymi danymi
literaturowymi dla wyizolowanych substancji, dla badanych próbek roślinnych będzie
można wyciągnąć wnioski, czy i w jakim stopniu metabolom decyduje o zdrowotnym
działaniu uznawanych za obiecujące w chemoprewencji fitozwiązków. Ma to bardzo
ważne znaczenie tak dla formułowania rekomendacji żywieniowych, jak i w
projektowaniu żywności funkcjonalnej oraz suplementów diety cieszących się
rosnącą popularnością wśród konsumentów.
Informacje szczegółowe
- Akronim projektu:
- AntoChemPrev
- Program finansujący:
- PRELUDIUM
- Instytucja:
- Narodowe Centrum Nauki (NCN) (National Science Centre)
- Porozumienie:
- z dnia 2015-08-05
- Okres realizacji:
- 2015-08-05 - 2017-08-04
- Kierownik projektu:
- dr inż. Izabela Koss-Mikołajczyk
- Realizowany w:
- Katedra Chemii,Technologii i Biotechnologii Żywności
- Typ zgłoszenia:
- Krajowy Program Badawczy
- Pochodzenie:
- Projekt krajowy
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 171 razy