Abstrakt
Celem pracy było rozpoznanie mobilności związków fosforu i możliwości ich odzysku w biodostępnej formie z pofermentu. Realizacja celu pracy wymagała przeprowadzenia badań substratów tzw. komponentów wsadowych (m.in. odpadów zwierzęcych, odpadów pochodzenia rolniczego i odpadów spożywczych) i produktów ubocznych otrzymanych w wyniku ich fermentacji. Kolejno prowadzono badania wpływu procesu fermentacji na transformację i mobilność związków fosforu we frakcji stałej, a następnie wykonano ocenę jakości odcieków w aspekcie możliwości wytrącania fosforu w biodostępnej formie (struwitu) a także ocenę potencjału nawozowego frakcji pofermentacyjnych.
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja monograficzna
- Typ:
- książka - monografia autorska /podręcznik o zasięgu krajowym
- Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2019
- Opis bibliograficzny:
- Tuszyńska A.: Analiza możliwości wykorzystania pofermentu jako źródła biodostępnego fosforu. Warszawa: Polska Akademia Nauk, 2019.201 s. ISBN 978-83-63714-52-9
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 148 razy