Characterization of various drinking waters by new potentiometric taste sensor with lipid, lipid-like polymer membranes
Abstrakt
A new sensing system comprising five all-solid-state electrodes with lipid, lipid like-polymer membranes was applied for rapid qualitative and quantitative analysis of various drinking waters. The results elaborated by chemometric methods revealed sensitivity to CO2 content in drinking water, suggesting that this sensing system could be used as a taste sensor. The ability of taste sensor to perform quantitative analysis of minerals content (Ca2+, Na+ , Mg2+, K+ , F– , Cl– , HCO3 – , SiO2 ) concentration in water was also demonstrated. The developed sensing system seems to be promising solution for the analysis of treated drinking water.
Cytowania
-
6
CrossRef
-
0
Web of Science
-
6
Scopus
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
Desalination and Water Treatment
strony 345 - 349,
ISSN: 1944-3994 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2017
- Opis bibliograficzny:
- Marjańska E., Szpakowska M.: Characterization of various drinking waters by new potentiometric taste sensor with lipid, lipid-like polymer membranes// Desalination and Water Treatment. -, nr. 64 (2017), s.345-349
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.5004/dwt.2017.11404
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 188 razy