Comparative assessment of two extraction procedures for determination of bioactive compounds in some berries used for daily food consumption - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Comparative assessment of two extraction procedures for determination of bioactive compounds in some berries used for daily food consumption

Abstrakt

Two extractions with methanol and water were used to determine the antioxidant and binding properties of some berries as a supplement to food. Fluorometry, FTIR spectra and radical scavenging assays were used for characterisation of bioactive compounds (polyphenols, flavonoids, flavanols and tannins) and the levels of their antioxidant activities (AAs). The contents of bioactive compounds and AAs in water and methanol polyphenol extracts in gooseberries, blueberries and cranberries differed, but not always significantly. Water extracts of gooseberries showed the lowest amounts of polyphenols (mg GAE g1), 6.24 0.6, and flavonoids (mg CE g1), 0.29 0.01, and AAs (lMTE g1) determined by DPPH, FRAP, ABTS and CUPRAC assays such as 6.05 0.6, 8.07 0.9, 18.70 1.8 and 13.44 1.2, respectively, in comparison with blueberries and cranberries. Polyphenol content highly correlated with antioxidant activity (R2 from 0.94 to 0.81). The quenching properties of berries were studied by the interaction of water and methanol polyphenol extracts with HSA by 3D fluorescence. In conclusion, the bioactivity of gooseberries was lower than in blueberries and cranberries. Gooseberries can be used as a new source for food consumption and supplementation based on their antioxidant and binding properties. 3D fluorescence spectroscopy and FTIR spectroscopy can be applied as additional analytical tools for rapid estimation of the quality of different food products.

Cytowania

  • 2 2

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 2 1

    Scopus

Autorzy (10)

  • Zdjęcie użytkownika  Kann Vearasilp

    Kann Vearasilp

    • Faculty of Pharmacy Srinakharinwirot University
  • Zdjęcie użytkownika  Hanna Leontowicz

    Hanna Leontowicz

    • Faculty of Veterinary Medicine Department of Physiological Sciences
  • Zdjęcie użytkownika  Maria Leontowicz

    Maria Leontowicz

    • Faculty of Veterinary Medicine Department of Physiological Sciences
  • Zdjęcie użytkownika  Kyung-Sik Ham

    Kyung-Sik Ham

    • Department of Food Engineering Mokpo National University
  • Zdjęcie użytkownika  Seong-Gook Kang

    Seong-Gook Kang

    • Department of Food Engineering Mokpo National University
  • Zdjęcie użytkownika  Yang-Kyun Park

    Yang-Kyun Park

    • Department of Food Engineering Mokpo National University
  • Zdjęcie użytkownika  Patricia Arancibia-Avila

    Patricia Arancibia-Avila

    • Department of Basic Sciences Universidad del Bio-Bio
  • Zdjęcie użytkownika  Fernando Toledo

    Fernando Toledo

    • Department of Basic Sciences Universidad del Bio-Bio
  • Zdjęcie użytkownika  Shela Gorinstein

    Shela Gorinstein

    • The Insitute of Drug research The Hebraw University

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY nr 49, wydanie 2, strony 337 - 346,
ISSN: 0950-5423
Język:
angielski
Rok wydania:
2014
Opis bibliograficzny:
Namieśnik J., Vearasilp K., Leontowicz H., Leontowicz M., Ham K., Kang S., Park Y., Arancibia-Avila P., Toledo F., Gorinstein S.: Comparative assessment of two extraction procedures for determination of bioactive compounds in some berries used for daily food consumption// INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY. -Vol. 49, iss. 2 (2014), s.337-346
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1111/ijfs.12287
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 95 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi