Abstrakt
The aim of this work was to characterize and compare the profiles of volatile terpenes in four potential superfruits. These profiles were determined using headspace solid-phase microextraction coupled with comprehensive two-dimensional gas chromatography linked to time-of-flight mass spectrometry. The proposed technique allowed the separation and identification of 79 terpenes present in cape gooseberry, crabapple, cherry silver berry and scarlet hawthorn. The preliminary compound identification was based on the analysis of deconvoluted mass spectra and a comparison of the calculated linear retention indices (LRI) with their values reported in the scientific literature. The compound identification was performed using the available standards. Also, a semi-quantitative TIC-based analysis was performed. The richest terpene profile was identified in cape gooseberry (62 terpenes), where the terpene fraction constituted about 14% of total volatile fraction.
Cytowania
-
3 1
CrossRef
-
0
Web of Science
-
3 7
Scopus
Autorzy (5)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1080/10942912.2016.1144066
- Licencja
- Copyright (2016 Taylor & Francis Group, LLC)
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD PROPERTIES
nr 19,
wydanie 12,
strony 2726 - 2738,
ISSN: 1094-2912 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2016
- Opis bibliograficzny:
- Kupska M., Wasilewski T., Jędrkiewicz R., Gromadzka J., Namieśnik J.: Determination of terpene profiles in potential superfruits// INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD PROPERTIES. -Vol. 19, iss. 12 (2016), s.2726-2738
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1080/10942912.2016.1144066
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 154 razy