Determination of terpene profiles in potential superfruits - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Determination of terpene profiles in potential superfruits

Abstrakt

The aim of this work was to characterize and compare the profiles of volatile terpenes in four potential superfruits. These profiles were determined using headspace solid-phase microextraction coupled with comprehensive two-dimensional gas chromatography linked to time-of-flight mass spectrometry. The proposed technique allowed the separation and identification of 79 terpenes present in cape gooseberry, crabapple, cherry silver berry and scarlet hawthorn. The preliminary compound identification was based on the analysis of deconvoluted mass spectra and a comparison of the calculated linear retention indices (LRI) with their values reported in the scientific literature. The compound identification was performed using the available standards. Also, a semi-quantitative TIC-based analysis was performed. The richest terpene profile was identified in cape gooseberry (62 terpenes), where the terpene fraction constituted about 14% of total volatile fraction.

Cytowania

  • 1 3

    CrossRef

  • 1 5

    Web of Science

  • 1 8

    Scopus

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD PROPERTIES nr 19, wydanie 12, strony 2726 - 2738,
ISSN: 1094-2912
Język:
angielski
Rok wydania:
2016
Opis bibliograficzny:
Kupska M., Wasilewski T., Jędrkiewicz R., Gromadzka J., Namieśnik J.: Determination of terpene profiles in potential superfruits// INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD PROPERTIES. -Vol. 19, iss. 12 (2016), s.2726-2738
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1080/10942912.2016.1144066
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 34 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi