Effect of conventional cooking on changes in the contents of basic composition and glucosinolates in kale
Abstrakt
Brassica vegetables have been strongly recommended as part of human diet because of its high content of bioactive sulphur compounds, eg glucosinolates. The nutrient and health promoting compounds in kale are significantly affected by traditional cooking. The study investigated changes in the levels of dry mass, ash, fat, total protein, dietary fibre as well as total and individual glucosinolates in the kale due to the traditional cooking process. As a result of cooking kale, a significant decrease was noted in the content of fat, dry matter, indole glucosinolates, and a significant growth in the content of protein, ash, dietary fibre, and aliphatic glucosinolates compared to the raw vegetable.
Cytowania
-
0
CrossRef
-
0
Web of Science
-
0
Scopus
Autorzy (4)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.2428/ecea.2016.23(4)31
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Ecological Chemistry and Engineering A - Chemia i Inżynieria Ekologiczna A
nr 23,
strony 465 - 480,
ISSN: 1898-6188 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2016
- Opis bibliograficzny:
- Kapusta-Duch J., Kusznierewicz B., Leszczyńska T., Borczak B.: Effect of conventional cooking on changes in the contents of basic composition and glucosinolates in kale// Ecological Chemistry and Engineering A - Chemia i Inżynieria Ekologiczna A. -Vol. 23., iss. 4 (2016), s.465-480
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.2428/ecea.2016.23(4)31
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 134 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Effect of culinary treatment on chnages in the contents of selected nutrients and non-nutrients in curly kale (Brassica oleracea var. acephala)
- J. Kapusta-Duch,
- B. Kusznierewicz,
- T. Leszczyńska
- + 1 autorów
Effect of cooking on the contents of glucosinolates and their degradation products in selected Brassica vegetables
- J. Kapusta-Duch,
- B. Kusznierewicz,
- T. Leszczyńska
- + 1 autorów
The Influence of Different Hydrothermal Processes Used in the Preparation of Brussels Sprouts on the Availability of Glucosinolates to Humans
- A. Sadowska-Rociek,
- J. Doniec,
- B. Kusznierewicz
- + 3 autorów
Young shoots of red cabbage are a better source of selected nutrients and glucosinolates in comparison to the vegetable at full maturity
- M. Drozdowska,
- T. Leszczyńska,
- A. Koronowicz
- + 3 autorów