Fluorescence of nanodiamond cocktails: pH-induced effects through interactions with comestible liquids
Abstrakt
Fluorescent nanodiamonds with nitrogen-vacancy centers have become important nanoscale probes for sensing and imaging. The surface chemistry of the nanodiamonds influences their emission, interactions, and quantum properties. In this work, we propose to utilize fluorescent nanodiamonds as photostable markers for investigation of comestible liquids. We prepared nanodiamond/comestibles suspensions/cocktails with a wide range of pH levels and studied the samples via fluorescence, wettability, and zeta potential. The composition of the created cocktails revealed a strong impact on the properties of the nanodiamond and its surface chemistry, mainly induced by pH but also tuned by specific quenching compounds. Moreover, the stability of the nanodiamonds in the cocktail media was studied, along with various nature-originated compounds influencing their surface termination, polarity, and charge states. Thanks to the stability and biocompatibility of the nanodiamond, it can be applied in monitoring the condition of foodstuffs, and in the detection of toxins and pathogens in them.
Cytowania
-
4
CrossRef
-
0
Web of Science
-
3
Scopus
Autorzy (5)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.foodchem.2022.132206
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach
- Opublikowano w:
-
FOOD CHEMISTRY
nr 381,
ISSN: 0308-8146 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2022
- Opis bibliograficzny:
- Głowacki M., Ficek M., Sawczak M., Wcisło A., Bogdanowicz R.: Fluorescence of nanodiamond cocktails: pH-induced effects through interactions with comestible liquids// FOOD CHEMISTRY -Vol. 381, (2022), s.132206-
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.foodchem.2022.132206
- Źródła finansowania:
-
- Publikacja bezkosztowa
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 132 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Effect of pH on optical sensing with poly-L-lysine-modified nanodiamonds
- M. J. Głowacki,
- M. Janik,
- M. Sawczak
- + 4 autorów
Haemocompatibility Of Non-Functionalized And Plasmachemical Functionalized Detonation Nanodiamond Particles
- K. Mitura,
- M. Szczerska,
- P. Ceynowa
- + 4 autorów