A Comparison of ABTS and DPPH methods for assessing the total antioxidant capacity of human milk - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

A Comparison of ABTS and DPPH methods for assessing the total antioxidant capacity of human milk

Abstrakt

Całkowitą zdolność przeciwutleniająca (TAC) mleka ludzkiego odzwierciedla zawartość i aktywność w mleku składników, które zapobiegają degradacji tłuszczów i białek na drodze utlenienia. Celem badania było porównuje testu ABTS i DPPH w odniesieniu do odzysku, precyzji i czułości (granica wykrywalności i oznaczalności) obu metod służących do oznaczania wartości TAC mleka ludzkiego. Wartości TAC zostały określone dla dwudziestu pięciu próbek mleka uzyskanych od zdrowych matek, mieszkanek Gdańska, w 14 dobie po porodzie. Dla każdej badanej próbki mleka kobiecego poziom TAC określony metodą ABTS był wyższy niż wartości oznaczone testem DPPH co ma prawdopodobnie związek z obecnością w mleku ludzkim substancji, których widma pokrywają się z widmem rodnika DPPH. Test ABTS charakteryzował się większa czułością i powtarzalnością oznaczania TAC mleka ludzkiego w porównaniu do testu DPPH.Porównując obliczone wartości parametrów walidacji obu metod oraz biorąc pod uwagę rozpuszczalność rodnika DPPH tylko w rozpuszczalnikach polarnych, wolniejszy przebieg reakcje przeciwutleniaczy z rodnikiem DPPH oraz obecność w mleku ludzkim składników absorbujących promieniowanie elektromagnetyczne w zakresie absorpcji DPPH należy przyjąć, że test ABTS jest metodą właściwszą oznaczania TAC mleka ludzkiego

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 1119 razy
Wersja publikacji
Accepted albo Published Version
Licencja
Copyright (Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu)

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
ACTA Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria nr 11, strony 83 - 89,
ISSN: 1644-0730
Język:
angielski
Rok wydania:
2012
Opis bibliograficzny:
Martysiak-Żurowska D., Wenta W.: A Comparison of ABTS and DPPH methods for assessing the total antioxidant capacity of human milk// ACTA Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria. -Vol. 11., iss. 1 (2012), s.83-89
Bibliografia: test
  1. Alberti-Fidanza A., Burini G., Perriello G., 2002. Total antioxidant capacity of colostrum, and transitional and mature human milk. J. Matern. Fetal Neonat. Med. 11 (4), 275-279. otwiera się w nowej karcie
  2. Aycicek A., Erel O., Kocyigit A., Selek S., Demirkol M.R., 2006. Breast milk provides better antioxidant power than does formula. Nutrition 22 (6), 616-619. otwiera się w nowej karcie
  3. Brand-Williams W., Cuvelier M.E., Berset C., 1995. Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity. Lebensm. Wiss. u.-Technol 28 (1), 25-30. otwiera się w nowej karcie
  4. Cano A., Acosta M., Arnaro M.B., 2000. A method to meas- ure antioxidant activity in organic media: application to lipophilic vitamins. Redox Rep. 5 (6), 365-370. otwiera się w nowej karcie
  5. Compagnoni G., Giuffre B., Lista G., Mosca F., Marini A., 2004. CoQ10 plasmatic levels in breast-fed infants com- pared to formula-fed infants. Biol. Neonate 86, 165-169. otwiera się w nowej karcie
  6. Cubero J., Sanchez C.L., Bravo R., Sanchez J., Rodriguez A.B., Rivero M., Barriga C., 2009. Analysis of the an- tioxidant activity in human milk, day vs. night. Cell Membr. Free Rad. Res. 1 (3), 100-101.
  7. Gossage C.P., Deyhim M., Yamini S., Douglass L.W., Mo- ser-Veillon P.B., 2002. Carotenoid composition of hu- man milk during the fi rst month postpartum and the re- sponse to ß-carotene supplementation. Am. J. Clin. Nutr. 76 (1), 193-197. otwiera się w nowej karcie
  8. Konieczka P., N amieśnik J., Zygmunt B., 2004. Qual- ity assessment and quality control of analytical results. CDAiMŚ Press, Gdańsk, Poland, 128-151. otwiera się w nowej karcie
  9. Li W., Hosseinian F.S., Tsopmo A., Friel J.K., Beta T., 2009. Evaluation of antioxidant capacity and aroma quality of breast milk. Nutrition 25 (1), 105-114. otwiera się w nowej karcie
  10. Lindmark-Mansson H., Akesson B., 2000. Antioxidative factors in milk. Brit. J. Nutr. Suppl. 1, 103-110. otwiera się w nowej karcie
  11. Lönnerdal B., 2000. Breast milk: a truly functional food. Nutrition 16 (7-8), 509-511. otwiera się w nowej karcie
  12. Matos C., Moutinho C., Balcão V., Almeida C., Ribeiro M., Marques A.F., Guerra A., 2009. Total antioxidant activ- ity and trace elements in human milk: the fi rst 4 months of breast-feeding. Eur. Food Res. Technol. 230 (2), 201-208. otwiera się w nowej karcie
  13. Picciano M.F., 2001. Nutrient composition of human milk. Pediatr. Clin. North Am. 48 (1), 53-67. otwiera się w nowej karcie
  14. Prior R.L., Wu X., Schaich K., 2005. Standardized methods for determination of antioxidant capacity and phenolics in foods and dietary supplements. J. Agric. Food Chem. 53, 4290-4302. otwiera się w nowej karcie
  15. Sáenz A.T., Elisia I., Innis S.M., James K. Friel J.K., Kitts D.D., 2009. Use of ORAC to assess antioxidant capacity of human milk. J. Food Comp. Anal. 22 (7-8), 694-698.
  16. Thaipong K., Boonprakob U., Crosby K., Cisneros-Zeval- los L., Byrne H.D., 2006. C omparison of ABTS, DPPH, FRAP and ORAC assays for estimating antioxidant ac- tivity from guava fruit extracts. J. Food Comp. Anal. 19, 669-675. otwiera się w nowej karcie
  17. Turoli D., Testolin G., Zanini R., Bellù R., 2004. Determi- nation of oxidative status in breast and formula milk. Acta Pediatr. 93, 1569-1574. otwiera się w nowej karcie
  18. VanderJagta D.J., Okolob S.N., Costanza A., Blackwellc W., Glewa R.H., 2001. Antioxidant content of the milk of Nigerian women and the sera of their exclusively breast- fed infants. Nutr. Res. 21 (1), 121-128. otwiera się w nowej karcie
  19. Zarban A., Taheri F, Chahkandi T., Sharifzadeh G., Khora- shadizadeh M., 2009. Antioxidant and radical scaveng- ing activity of human colostrum, transitional and mature milk. J. Clin. Biochem. Nutr. 45 (2), 150-154. otwiera się w nowej karcie
  20. Martysiak-Żurowska D., Wenta W., 2012. A comparison of ABTS and DPPH methods for assessing the total antioxidant capacity of human milk. Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. 1(11), 83-89. otwiera się w nowej karcie
  21. www.food.actapol.net/ widma pokrywają się z widmem rodnika DPPH. Test ABTS charakteryzował się większa czułością i powta- rzalnością oznaczania TAC mleka ludzkiego w porównaniu do testu DPPH. otwiera się w nowej karcie
  22. Wnioski. Porównując obliczone wartości parametrów walidacji obu metod oraz biorąc pod uwagę rozpusz- czalność rodnika DPPH tylko w rozpuszczalnikach polarnych, wolniejszy przebieg reakcje przeciwutlenia- czy z rodnikiem DPPH oraz obecność w mleku ludzkim składników absorbujących promieniowanie elektro- magnetyczne w zakresie absorpcji DPPH należy przyjąć, że test ABTS jest metodą właściwszą oznaczania TAC mleka ludzkiego. Słowa kluczowe: mleko ludzkie, całkowita zdolność utleniająca, test ABTS, test DPPH Received -Przyjęto: 17.08.2011 Accepted for print -Zaakceptowano do druku: 20.11. 2011 otwiera się w nowej karcie
  23. For citation -Do cytowania otwiera się w nowej karcie
  24. Martysiak-Żurowska D., Wenta W., 2012. A comparison of ABTS and DPPH methods for assessing the total antioxidant capacity of human milk. Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. 1(11), 83-89. otwiera się w nowej karcie
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 524 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi