Activity and primary characterization of enzyme from Thermus ruber cells catalyzing conversion of maltose into trehalose
Abstrakt
Termofilna bakteria Thermus ruber wytwarza syntazę trehalozy użyteczną do jednoetapowego przekształcania maltozy w trehalozę. Enzym ten wykazuje największą aktywność w temperaturze 65 C przy pH 6,5. Największą wydajność wytwarzania enzymu osiągano podczas hodowli drobnoustroju w temp. 55 stC w podłożu zawierającym 0,5% peptonu,0,1% ekstraktu drożdżowego oraz 0,% maltozy lub skrobi.
Cytowania
-
0
CrossRef
-
0
Web of Science
-
1
Scopus
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pobierz publikację
pobrano 40 razy
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- Copyright (2009 Wiley Periodicals, Inc.)
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
JOURNAL OF FOOD BIOCHEMISTRY
nr 33,
strony 122 - 133,
ISSN: 0145-8884 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2009
- Opis bibliograficzny:
- Sinkiewicz I., Synowiecki J.: Activity and primary characterization of enzyme from Thermus ruber cells catalyzing conversion of maltose into trehalose// JOURNAL OF FOOD BIOCHEMISTRY. -Vol. 33, (2009), s.122-133
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1111/j.1745-4514.2008.00208.x
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 137 razy