Abstrakt
Podczas przetwarzania 1 tony ziemniaków na skrobię powstaje od 5 do 12 m3 odpadów ciekłych, które zawierają 300-410 g białek na 1 kg suchej masy. Trzy główne grupy białek to: białka typu patatyny, inhibitory proteaz o charakterze zasadowym, grupa białek złożonych o wielkości 22 kDa. Białka te mogą zostać wyizolowane z soku pokrochmalnianego w formie natywnej, a następnie wykorzystane jako: środki ochrony roślin, dodatki do żywności hamujące zmiany enzymatyczne, suplementy diety, substancje aktywne w farmaceutykach i środki pianotwórcze
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Ziemniak Polski
strony 55 - 59,
ISSN: 1425-4263 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2010
- Opis bibliograficzny:
- Markiewicz M., Barnyk A.: Białka aktywne biologicznie obecne w soku pokrochmalnianym// Ziemniak Polski. -., nr. nr 2 (2010), s.55-59
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 202 razy