Abstrakt
Bioaktywne peptydy pochodzące z białek żywności mają nie tylko znaczenie żywieniowe, ale szczególnie profilaktyczne i terapeutyczne w przypadku wielu chorób. Są to małocząsteczkowe fragmenty białek, które po uwolnieniu podczas hydrolizy mogą wykazywać m.in. właściwości przeciwcukrzycowe, przeciwnadciśnieniowe, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwutleniające, immunomodulujące lub neuroprotekcyjne. Choć większość z tych biopeptydów wykazuje mniejszą aktywność niż leki syntetyczne, to wyniki ostatnich badań wskazują, że mogłyby one stanowić obiecującą alternatywę dla tych leków, ze względu na ich naturalne pochodzenie oraz brak skutków ubocznych, które nie są obojętne dla zdrowia człowieka. Endopeptydaza prolinowa (PEP), należąca do proteaz serynowych, jest zaangażowana w procesach dojrzewania oraz degradacji niektórych hormonów peptydowych i neuropeptydów, a także w rozwój chorób neurodegeneracyjnych. Inhibitory tego enzymu mogą wspomagać leczenie ludzi oraz zwierząt dotkniętych amnezją. Źródłem inhibitorów PEP w żywności są m.in. białka mleka, mięsa, ryb i surowców roślinnych.
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Inna publikacyjna praca zbiorowa (w tym materiały konferencyjne)
- Typ:
- Inna publikacyjna praca zbiorowa (w tym materiały konferencyjne)
- Tytuł wydania:
- 2021
- Rok wydania:
- 2021
- Weryfikacja:
- Brak weryfikacji
wyświetlono 302 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Chapter 14. Physical and chemical interaction of componenets in food systems
- Z. Sikorski,
- J. Pokorny,
- S. Damodaran