Inhibitory endopeptydazy prolinowej pochodzące z białek żywności - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Inhibitory endopeptydazy prolinowej pochodzące z białek żywności

Abstrakt

Bioaktywne peptydy pochodzące z białek żywności mają nie tylko znaczenie żywieniowe, ale szczególnie profilaktyczne i terapeutyczne w przypadku wielu chorób. Są to małocząsteczkowe fragmenty białek, które po uwolnieniu podczas hydrolizy mogą wykazywać m.in. właściwości przeciwcukrzycowe, przeciwnadciśnieniowe, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwutleniające, immunomodulujące lub neuroprotekcyjne. Choć większość z tych biopeptydów wykazuje mniejszą aktywność niż leki syntetyczne, to wyniki ostatnich badań wskazują, że mogłyby one stanowić obiecującą alternatywę dla tych leków, ze względu na ich naturalne pochodzenie oraz brak skutków ubocznych, które nie są obojętne dla zdrowia człowieka. Endopeptydaza prolinowa (PEP), należąca do proteaz serynowych, jest zaangażowana w procesach dojrzewania oraz degradacji niektórych hormonów peptydowych i neuropeptydów, a także w rozwój chorób neurodegeneracyjnych. Inhibitory tego enzymu mogą wspomagać leczenie ludzi oraz zwierząt dotkniętych amnezją. Źródłem inhibitorów PEP w żywności są m.in. białka mleka, mięsa, ryb i surowców roślinnych.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Inna publikacyjna praca zbiorowa (w tym materiały konferencyjne)
Typ:
Inna publikacyjna praca zbiorowa (w tym materiały konferencyjne)
Tytuł wydania:
2021
Rok wydania:
2021
Weryfikacja:
Brak weryfikacji

wyświetlono 302 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi