ISSN:
eISSN:
Disciplines
(Field of Science):
- medical biology (Medical and Health Sciences )
- pharmacology and pharmacy (Medical and Health Sciences )
- health sciences (Medical and Health Sciences )
- family studies (Family studies)
- agriculture and horticulture (Agricultural sciences)
- food and nutrition technology (Agricultural sciences)
- animal science and fisheries (Agricultural sciences)
- biotechnology (Natural sciences)
- chemical sciences (Natural sciences)
(Field of Science)
Ministry points: Help
Year | Points | List |
---|---|---|
Year 2024 | 200 | Ministry scored journals list 2024 |
Year | Points | List |
---|---|---|
2024 | 200 | Ministry scored journals list 2024 |
2023 | 200 | Ministry Scored Journals List |
2022 | 200 | Ministry Scored Journals List 2019-2022 |
2021 | 200 | Ministry Scored Journals List 2019-2022 |
2020 | 200 | Ministry Scored Journals List 2019-2022 |
2019 | 200 | Ministry Scored Journals List 2019-2022 |
2018 | 40 | A |
2017 | 40 | A |
2016 | 40 | A |
2015 | 40 | A |
2014 | 40 | A |
2013 | 40 | A |
2012 | 45 | A |
2011 | 45 | A |
2010 | 32 | A |
Model:
Points CiteScore:
Year | Points |
---|---|
Year 2022 | 14.9 |
Year | Points |
---|---|
2022 | 14.9 |
2021 | 13.1 |
2020 | 11.9 |
2019 | 10.7 |
2018 | 9.8 |
2017 | 8.9 |
2016 | 7.8 |
2015 | 7.3 |
2014 | 6.6 |
2013 | 6.3 |
2012 | 6.1 |
2011 | 6 |
Impact Factor:
Sherpa Romeo:
Papers published in journal
Filters
total: 66
Catalog Journals
Year 2007
-
Optimization of condition for demineralization Baltic cod (Gadus morhua) backbone
PublicationKręgosłupy dorsza bałtyckiego (Gadus morhua) są alternatywnym źródłem kolagenu. Aby uzyskać z nich natywny niezanieczyszczony kolagen należy usunąć z nich białka mięśniowe i sole mineralne. Obecność tych związków pogarsza funkcjonalne właściwości preparatu kolagenowego. Dlatego celem pracy było opracowanie optymalnych parametrów demineralizacji kręgosłupów dorsza. Najlepszy efekt demineralizacji, nieomal 100%, przy stratach tylko...
-
The influence of different acids and pepsin on the extractability of collagen from the skin of Baltic cod (Gadus morhua)
PublicationZastosowano 5,0 M roztwory kwasu cytrynowego, mlekowego, octowego oraz 0,115 M roztwór kwasu solnego. Kolagen z całych skór ekstrahowano w 4 st.C odpowiednimi kwasami (1 : 6, w/v) w czasie 24, 48 i 72 h. Stwierdzono, że kwas solny jest najmniej efektywnym rozpuszczalnikiem kolagenu spośród użytych kwasów. W zastosowanych warunkach doświadczeń maksymalnie można wyekstrahować kwasem cytrynowym 60 % kolagenu, kwasem octowym i mlekowym...
Year 2006
-
Long chain polyunsaturated fatty acids in smoked Atlantic mackerel and Baltic sprats
PublicationWyniki pracy wykazały, że zmienność w składzie kwasów tłuszczowych w surowcu, (makrela, szprot), pochodzącym z różnych dostaw, była większa niż zmiany wywołane wędzeniem i przechowywaniem wędzonego produktu.
-
Production of trehalose by intramolecular transglucosylation of maltose catalysed by a new enzyme from Thermus thermophilus hb-8
PublicationThermus thermophilus HB-8 jest źródłem syntazy trehalozy katalizującej konwersję maltozy. Aktywność specyficzna wytwarzania trehalozy w reakcji katalizowanej ekstraktem białek komórkowych wymienionej bakterii wynosi 0,1 U/mg białka i frakcjonowanie białek przez wysalanie siarczanem amonu powoduje około 3,5-krotne zwiększenie aktywności specyficznej. Optymalna temperatura konwersji maltozy wynosi 65 st.C i w 85 st.C zostaje zachowane...
Year 2003
-
Isolation of collagen from the skins of Baltic cod (Gadus morhua).
PublicationBezbarwny kolagen wydzielono ze skór dorsza z ok. 90% wydajnością stosując trzykrotną, 24 godzinną ekstrakcję materiału 0.5 M roztworem kwasu cytrynowego, przy stosunku surowiec : rozpuszczalnik = 1 : 4. Stosując 0.5% dodatek niejonowych detergentów do roztworów ekstrahujących białka niekolagenowe ze skór uzyskuje się bezwonne izolaty kolagenu.
Year 2002
-
New source of the thermostable alpha-glucosidase suitable for single stepstarch processing
PublicationZbadana wewnątrzkomórkowa termostabilna alfa-glukozydaza z Thermus thermo-philus przejawia największą aktywność w 85 C przy pH 6.2. Aktywność enzymu po 5 h inkubacji w 75 C (pH 6.2) prawie nie ulega zmianie a okres połowicznej inaktywacji w 85 C wynosi 2 h. Właściwości te wskazują na przydatność wymienionego enzymu w jednoetapowej hydrolizie skrobi.
seen 3606 times