prof. dr hab. inż. Waldemar Wardencki
Publications
Filters
total: 154
Catalog Publications
-
Problem oznaczania pozostałości rozpuszczalników organicznych w wybranych produktach spożywczych i farmaceutycznych, cz I
PublicationW artykule przedstawiono ogólny wpływ, jaki na nasze życie ma wzrastająca urbanizacja i uprzemysłowienie. Przedstawiono również źródła zanieczyszczenia żywności i leków rozpuszczalnikami oraz regulacje prawne dotyczące tego rodzaju zanieczyszczeń (Farmakopea Europejska, Farmakopea Amerykańska, Dyrektywy Unii Europejskiej, Rozporządzenia Rady Ministrów).
-
Technika mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej (SPME) w badaniach analitycznych żywności. Solid-phase microextraction (SPME) in food analysis-review
PublicationW pracy przedstawiono studium literaturowe dotyczące zastosowania technik SPME, jako metody izolacji i wzbogacania zanieczyszczeń, związków zapachowych i smakowych oraz dodatków funkcjonalnych z próbek żywności. Przedstawiono także czynniki wpływające na efektywność procesu mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej, wybrane chromatogramy obrazujące ten wpływ oraz tabelaryczne zestawienie przykładów zastosowań SPME do badań żywności.
-
Detektor fotojonizacyjny (PID) - zasada działania i przykłady zastosowania
PublicationW pracy opisano krótko charakterystykę detektora fotojonizacyjnego, zasadę działania oraz przedstawiono schemat budowy. Podano także przykłady zastosowania detektora w chromatografii gazowej oraz w analizatorach do bezpośredniego wykrywania analitów w mieszaninach gazowych.
-
Analytical techniques used in monitoring of atmospheric air andstack gases
PublicationPrzedstawiono klasyfikację metod i technik analitycznych wykorzystywanych w badaniach powietrza atmosferycznego i gazów odlotowych. Przedstawiono również typowe urządzenia wykorzystywane na etapie pobierania próbek.
-
Techniki analityczne stosowane w monitoringu powietrza atmosferycznego i gazów odlotowych
PublicationPrzedstawiono klasyfikację metod i technik analitycznych, wykorzystywanych wbadaniach powietrza atmosferycznego, grupy oznaczanych substancji oraz ro-dzaje informacji analitycznych uzyskiwanych w wyniku przeprowadzonych badań.Przedstawiono schematy ideowe typowych rozwiązań konstrukcyjnych urządzeńkontrolno-pomiarowych stosowanych w tego typu badaniach.
-
Oznaczanie wybranych zanieczyszczeń środowiska za pomocą techniki chromatografii gazowej po ich derywatyzacji
PublicationPrzedstawiono ogólne zagadnienia dotyczące przeprowadzania analitów w pocho-dne na etapie przygotowania próbek do analizy chromatograficznej. Omówionopodstawowe sposoby przekształcania oraz korzyści z tego wynikające. Na przy-kładzie analitów z dwóch grup związków: herbicydów fenoksykwasowych i feno-lowych oraz związków karbonylowych scharakteryzowano najczęściej stosowaneodczynniki do ich derywatyzacji.
-
A review of theoretical and practical aspects of solid-phase microextraction in food analysis.
PublicationSPME (mikroekstrakcja do fazy stacjonarnej) to szybka, nowoczesna technika przygotowania próbki do analizy. W niniejszej pracy dokonano przeglądu zastosowania techniki SPME do badania zanieczyszczeń żywności i analizy jej naturalnych składników. Praca zawiera również krótki teoretyczny opis zasad działania techniki SPME.
-
Challenges of Green Chemistry in monitoring and air protection. Wyzwania Zielonej Chemii w monitoringu i ochronie powietrza.
PublicationW pracy przedstawiono podstawowe założenia Zielonej Chemii do syntezy i przerobu związków chemicznych. W szczególnośi opisano nowe podejście w opracowywaniu metod analitycznych pozwalających na ocenę stanu zanieczyszczenia środowiska - w tym i powietrza. Podkreślono rolę analityki procesowej jako narzędzia kontroli procesu chemicznego, pozwalającego na szybkie wykrycie zagrożenia zanieczyszczenia powietrza.
-
Bioczujniki.
PublicationPrzedstawiono ogólną zasadę działania bioczujników i ich klasyfikację. Omówiono przykłady zastosowania bioczujnikow w analizie środowiskowej na przykładzie analizy pestycydów.
-
Immunoanaliza.
PublicationPrzedstawiono zasadę analizy immunologicznej na podstawie testu ELISA. Omówiono przykłady zastosoawania immunoanalizy w analizie środowiskowej na przykładzie pestycydów.
-
Determination of solvents residues in vegetable oils and pharmaceuticals by headspace analysis and capillary gas chromatography.
PublicationPrzedstawiono wyniki zastosowania techniki analizy fazy nadpowierzchniowej w połączeniu z kapilarną chromatografią gazową do oznaczania wybranych rozpuszczalników organicznych w próbkach olejów jadalnych i produktów farmaceutycznych. Oznaczane rozpuszczalniki to: benzen, toluen, heksan oraz chlorowcopochodne węglowodorów alifatycznych. Opracowaną procedurę poddano walidacji. Wyznaczono granicę wytrzymalności, oznaczalności, liniowość...
-
Ogólna charakterystyka metod biologicznych wykorzystywanych w ocenie zanieczyszczeń środowiska.
PublicationPrzedstawiono podział metod biologicznych wykorzystywanych w ocenie zanieczyszczeń środowiska. Zdefiniowano pojęcie biowskaźnika, biomonitora i bioczujnika. Scharakteryzowano metody stosowane w biomonitoringu podając wybrane przykłady.
-
Mobilny system monitoringu jakości powietrza
PublicationZaprezentowano mobilny system monitoringu, który umożliwia kontrolę zanieczyszczeń powietrza atmosferycznego wzdłuż ciągów komunikacyjnych. W opracowanym systemie stacja monitorująca charakteryzuje się stosunkowo niewielkimi rozmiarami i zawiera układ elektroniczny autorskiego rozwiązania do pomiaru, zapisu i transmisji drogą radiową na serwer www pomierzonych stężeń związków chemicznych. Opracowane rozwiązanie jest stosunkowo...
-
Determination of volatile fatty acid ethyl esters in raw spiritsusing solid phase microextraction and gas chromatography
PublicationPrzedstawiono opracowanie i opymalizację metody analitycznej oznaczania estrów etylowych kwasów tłuszczowych w destylatach rolniczych różnej jakości lub wyprodukowanych z różnych surowców. W badaniach wykorzystywano technikę mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej (HS-SPME) oraz kapilarnej chromatografii gazowej (CGC) z detektorem płomieniowo-jonizacyjnym (FID). Ekstrakcja związków lotnych prowadzona była według opracowanej procedury,...
-
Chromatografia gazowa z detekcją olfaktometryczną (GC-O) w analizie żywności. Cz. II. Metody i zastosowania
PublicationWygląd olfaktogramów ściśle zależy od procedury izolacji analitów oraz od stosowanej metody ilościowej. W pracy omówiono i porównano najczęściej stosowane metody ilościowe, takie jak: metody częstości detekcji, metody rozcieńczania do progu wyczuwalności i metody bezpośredniej intensywności.Szczególny nacisk położono na zastosowania omawianej techniki w analizie i ocenie jakości żywności. Przedstawiono liczne przykłady badań mających...
-
Chromatografia gazowa z detekcją olfaktometryczną (GC-O) w analizie żywności. Cz. I. Charakterystyka metody
PublicationW ostatnich latach prowadzone są intensywne badania nad aktywnością sensoryczną poszczególnych składników zapachów żywności, a także napojów alkoholowych i nad zależnościami pomiędzy zapachem, a składem chemicznym lotnej frakcji tych produktów. Z oczywistych powodów największe zastosowanie w oznaczaniu lotnych substancji zapachowych znajduje chromatografia gazowa z różnymi wariantami detekcji. Większość osiągnięć w tej dziedzinie...
-
Investigation of edible oils oxidation stability using photooxidation and SPME/GC method for determination of volatile compounds - preliminary investigation
PublicationOdporność olejów roślinnych na oksydatywną degradację prowadzącą do zjełczenia jest istotnym parametrem w ocenie jakości olejów. Artykuł przedstawia nową obiecującą metodę analizy lotnych produktów reakcji utleniania olejów. Jako czynnik przyspieszający proces utleniania olejów zastosowano promieniowanie ultrafioletowe. Badania zostały przeprowadzone przy zastosowaniu mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej połaczonej z kapilarną...
-
Application of gas chromatography-olfactometry (GC-O) in analysis and quality assessment of alcoholic beverages - a review
PublicationW ostatnich latach prowadzone są intensywne badania nad aktywnością sensoryczną poszczególnych składników zapachów napojów alkoholowych i nad zależnościami pomiędzy zapachem, a składem chemicznym lotnej frakcji tych produktów z wykorzystaniem techniki chromatografii gazowej z detekcją olfaktometryczną (GC-O). GC-O jest techniką wykorzystującą możliwość oceny sensorycznej eluatu z kolumny chromatograficznej, przy czym dla każdego...
-
Mobile monitoring system for air quality control along traffic routes = Monitoring zanieczyszczeń wzdłuż ciągów komunikacyjnych
PublicationW referacie przedstawiono budowę i zasadę działania mobilnej stacji monitoringu do badania i analizy zanieczyszczeń powietrza atmosferycznego wzdłuż ciagów komunikacyjnych. Przedstawiono również wyniki badań imisji substancji emitowanych z pojazdów poruszających się wzdłuż układu komunikacyjnego Trójmiasta stosując urzadzenie ETL 2000 Bus, zamontowane na dachu samochodu osobowego. Wcześniej, uzyskane wyniki porównano z wynikami...
-
Nos elektroniczny - użyteczne narzędzie w analizie żywności
PublicationW artykule przedstawiono nowoczesne instrumentalne techniki stosowane w analizie związków zapachowych obecnych w żywności, a także ich przydatność w kontroli jakości produktów spożywczych. Główną uwagę poświęcono elektronicznym nosom. Opisano zasadę działania, zjawiska fizyczne i fizykochemiczne wykorzystywane przez czujniki takich urządzeń oraz metody analizy sygnału. Porównano tę metodę z techniką chromatografii gazowej sprzężonej...
-
Analysis of volatile oxidation products in rapeseed oil
PublicationCelem pracy było opracowanie metody umożliwiającej określenie stabilności oksydatywnej oleju rzepakowego na podstawie analizy lotnych produktów utleniania lipidów. Na etapie opracowywania metody dobrano optymalne parametry ekstrakcji lotnych analitów techniką SPME. Przeprowadzono również elementy walidacji tej procedury. Zaproponowano też substancje markerowe mogące posłużyć za wyróżniki procesu utleniania lipidów.
-
Niechromatograficzne techniki instrumentalne w analizie olejów roślinnych
PublicationPrzegląd specjalistycznej literatury wskazuje na ciągły rozwój nowych metod analitycznych w badaniach olei roślinnych. Obok tradycyjnych znormalizowanych metod pojawiają się nowe wykorzystujące nowoczesną aparaturę badawczą pozwalającą na częściowe lub całkowite zautomatyzowanie analizy. Ich główną zaletą jest najczęściej prostota wykonania i krótki czas pojedynczej analizy.
-
Introducing the concept of sustainable development into analytical practice: green analytical chemistry
PublicationW rozdziale przedstawiono innowacyjne techniki analityczne spełniające wymogi zrównoważonego rozwoju w kontekscie praktyki analitycznej. Przedstawiono bezrozpuszczalnikowe metody przygotowania próbek oraz przykłady calych procedur analitycznych spełniajacych warunek zielonej chemii analitycznej
-
Powstawanie oceanicznych aerozoli siarczanowych i ich wpływ na środowisko
PublicationW pracy przedstawiono problem wpływu aerozoli morskich na środowisko i kształtowanie klimatu. Opisano cykl biogeochemiczny siarki w przyrodzie i źródła jej emisji. Główną uwagę poświecono związkom siarki powstającym w morzach i oceanach, a w szczególności dimetylosulfidowi (DMS) i procesom jego tworzenia. Wykazano jego znaczącą rolę w tworzeniu aerozoli siarczanowych. Przedstawiono hipotezę CLAW, która uwzględniając obieg związków...
-
Bezprzewodowy system monitoringu zanieczyszczeń powietrza
PublicationW referacie zaprezentowano mobilny system monitoringu, który umożliwia pomiar gazowych zanieczyszczeń powietrza atmosferycznego, zarówno pochodzenia przemysłowego jak i będących efektem dużego natężenia ruchu ulicznego. W opracowanym systemie stacja monitorująca charakteryzuje się stosunkowo niewielkimi rozmiarami i zawiera układ elektroniczny autorskiego rozwiązania do pomiaru, zapisu i transmisji drogą radiową na serwer pomierzonych...
-
Równoważność metod pomiarowych ciągłych i odniesienia stosowanych do oznaczania pm10
PublicationW pracy przedstawiono wyniki testu terenowego przeprowadzonego na terenie Gdańska w okresie od 01-01-2010 do 31-12-2010 i od 01-01-2011 do 31-12-2011 w celu wykazania równoważności wskazań analizatora Eberline FH 62-1 w stosunku do wagowej metody odniesienia. Przedyskutowano występowanie różnic wskazań wartości stężeń pyłu PM10 w zależności od pory roku dla obu metod pomiarowych. Przedstawiono sposób określania równoważności tych...
-
Elektrochemiczny gazowy czujnik na bazie cieczy jonowej do oznaczania benzaldehydu
PublicationW pracy przedstawiono wyniki badań dotyczące opracowania dwóch wersji prototypowego, laboratoryjnego elektrochemicznego czujnika do oznaczania par benzaldehydu. Elektrolitem w tych czujnikach była ciecz jonowa [HMIM][Tf2N] (bis(trifluorometylosulfonylo)imidek 1-heksylo,3-metyloimidazolinowy). Jeden z czujników zbudowany był wg koncepcji Clarka z membraną PDMS, drugi z użyciem komercyjnych elektrod firmy DropSens Co. W obu wersjach,...
-
Electronic nose as a tool for differentiation of volatile organic compounds = Elektroniczny nos jako instrument do rozróżniania lotnych związków organicznych
PublicationW pracy porównano dwie metody analizy zapachów lotnych związków organicznych: klasyczną analizę opartą na percepcji ludzkiego węchu i technikę elektronicznego nosa. W przeprowadzonych badaniach za pomocą klasycznej analizy brało udział 8 ochotników w okresie 2 tygodni. Do instrumentalnej metody analizy zapachu wykorzystano zaprojektowany przez autorów prototypowy 6-cio czujnikowy elektroniczny nos. Przeprowadzone badania z wykorzystaniem...
-
Botanical and geographical origin characterization of polish honeys by headspace SPME-GCxGC-TOFMS
PublicationVolatile organic compounds (VOCs) composition of Polish honeys obtained from various geographical regions was studied. Headspace solid phase microextraction (HS-SPME) using Divinylbenzene/Carboxen/Polydimethylsiloxane-coated fibers was used in combination with comprehensive two-dimensional gas chromatography-time-of-flight mass spectrometry (GC× GC-TOFMS) because of the complexity of the samples. Acacia, linden, rapeseed, buckwheat...
-
Monitoring zanieczyszczeń powietrza atmosferycznego wzdłuż ciągów komunikacyjnych
PublicationW publikacji przedstawiono działanie mobilnego systemu monitoringu (MSM) do badania i analizy zanieczyczyszczeń powietrza atosferycznego wzdłuż ciągów komunikacyjnych. Stacja monitorująca składa sie z dwóch zasadniczych części: modułu sensorów pomiarowych oraz z modułu telekomunikacyjnego. Moduł sensorów pozwala mierzyć stężenia benzenu, ditlenku azotu i ozonu. Moduł komunikacyjny jest odpowiedzialny za gromadzenie danych pomiarowych...
-
Mobilny system monitoringu zanieczyszczeń powietrza atmosferycznego
PublicationW artykule zaprezentowano mobilny system monitoringu zanieczyszczeń powietrza atmosferycznego dla potrzeb aglomeracji miejskich. Nowością w proponowanym rozwiązaniu, w stosunku do rozwiązań już istniejących, jest kontrola zanieczyszczeń powietrza wzdłuż ciągów komunikacyjnych. W opracowanym systemie stacja monitorująca może być montowana na samochodach osobowych, autobusach i tramwajach komunikacji miejskiej lub na ciężarówkach....
-
Green aspects of sample preparation - a need for solvent reduction
PublicationWzrastające zainteresowanie ochroną środowiska zmusza chemików, łącznie z chemikami analitykami, do modyfikacji chemicznej aktywności w taki sposób aby była ona prowadzona zgodnie z zasadami zielonej chemii. W artykule przedstawiono przegląd problemów zielonej chemii w dziedzinie przygotowania próbek do analizy, koncentrując się szczególnie na zaletach tzw. bezrozpuszczalnikowych technik przygotowania próbek. Przedstawiono techniki...
-
Carbon dioxide ocean and ground storage as a method of climate change mitigation
PublicationW pracy dokonano krytycznego przeglądu negatywnego wpływu globalnego ocieplenia na środowisko i przedstawiono dwie nowatorskie metody zmniejszenia stężenia atmosferycznego ditlenku węgla. Obie metody: magazynowanie antropogenicznego ditlenku węgla, pochodzącego z dużych źródeł emisji, w oceanach i w glebie są technologicznie możliwe do przeprowadzenia, co potwierdzają przykłady z różnych regionów świata. W pracy przedyskutowano...
-
Badania na rzecz jakości powietrza
PublicationMonitoring jakości powietrza jest niezwykle istotnym elementem wszystkich przedsięwzięć z zakresu zarządzania i ochrony powietrza atmosferycznego. Badania monitoringowe oparte są na wykorzystaniu sieci stacjonarnych stacji pomiarowych, bądź też ruchomych laboratoriów, wyposażonych w odpowiednią aparaturę kontrolno-pomiarową. Przedstawiono opracowany przez dwa zespoły (Wydział Elektroniki, Telekomunikacji i Informatyki oraz Wydział...
-
Mobilny system monitoringu zanieczyszczeń powietrza atmosferycznego
PublicationW artykule opisano prototypowe stanowisko pomiarowe dla potrzeb mobilnego systemu monitoringu zanieczyszczeń powietrza atmosferycznego. Przedstawiono zgromadzone dane pomiarowe dla wybranych ciągów komunikacyjnych na terenie Trójmiasta.
-
Nowe metody instrumentalne oceny jakości olejów jadalnych
PublicationW publikacji przedstawiono nowe podejście do oceny jakości olejów jadalnych. W ostatnich latach prowadzi się szereg badań w celu opracowania szybkiej, taniej i łatwej do wykonania metody oznaczania jakości produktów spożywczych. W przypadku oceny roślinnych olejów jadalnych obiecująca wydaje się technika analizy lotnych składników badanych próbek z wykorzystaniem chromatografii gazowej i nosów elektronicznych. Substancje lotne...
-
Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności - cz. 1
PublicationW dzisiejszych czasach konsumenci zwracają dużą uwagę na takie cechy żywności jak: zapach, smak i wygląd. Ze względu na to naukowcy od wielu lat podejmują próby naśladowania ludzkich narządów zmysłów za pomocą urządzeń określanych jako elektroniczne zmysły. Zaliczamy do nich elektroniczny nos i język oraz komputerowy system rozróżnienia barw i kształtów. Elektroniczny nos jest najbardziej rozwiniętym i najczęściej stosowanym sztucznym...
-
Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności. Zastosowanie elektronicznego języka w analizie żywności.
PublicationW dzisiejszych czasach konsumenci zwracają dużą uwagę na takie cechy żywności jak: zapach, smak i wygląd. Ze względu na to naukowcy od wielu lat podejmują próby naśladowania ludzkich narządów zmysłów za pomocą urządzeń określanych jako elektroniczne zmysły. Zaliczamy do nich elektroniczny nos i język oraz komputerowy system rozróżnienia barw i kształtów. Elektroniczny język znany również jako sztuczny język lub czujnik smaku,...
-
SZACOWANIE ZAWARTOŚCI BENZO(a)PIRENU W PYLE ZAWIESZONYM PM10 W AGLOMERACJI TRÓJMIEJSKIEJ ZA POMOCĄ WIELOWYMIAROWEJ REGRESJI LINIOWEJ=ESTIMATION OF BENZO(A)PYRENE CONTENT IN SUSPENDED DUST PM10 IN TRI-CITY AGGLOMERATION USING MULTIDIMENSIONAL LINEAR REGRESSION
PublicationW pracy przedstawiono próbę oszacowania przy pomocy wielowymiarowej regresji liniowej modelu empirycznego opisującego czynniki wpływające na zawartość B(a)P w pyle zawieszonym PM10 w Aglomeracji Trójmiejskiej w latach 2008-2011. Na przestrzeni tych lat średnioroczne stężenie B(a)P w PM10 wzrosło ponad dwukrotnie i ponad trzykrotnie przewyższa poziom docelowy. Z przeprowadzonych analiz wynika, że główną przyczyną wzrostu stężenia...
-
ZASTOSOWANIE ELEKTRONICZNEGO NOSA W ANALITYCE ZANIECZYSZCZEŃ POWIETRZA
PublicationJakość powietrza podlega ocenie według kryteriów określonych normami prawnymi. Ze względu na liczne zanieczyszczenia powietrza wewnętrznego i zewnętrznego, które mogą zagrażać zdrowiu człowieka niezbędne jest kontrolowanie ich stężeń oraz identyfikacja ich źródeł. Coraz częściej do tego celu wykorzystuje się elektroniczne nosy, czyli przyrządy analityczne umożliwiające szybkie wykrywanie i rozróżnianie mieszanin substancji zapachowych...
-
Air Pollution: Monitoring
PublicationThe entry presents an overview of the issues in the field of air pollution monitoring. At the beginning, the general objectives of air monitoring, ambient air quality standards for so-called criteria pollutants, and their sources are discussed. In the next part, both analytical methods and instruments for monitoring of ambient air and stack gases are briefly presented. Additionally, other approaches used in air pollution monitoring,...
-
Chromatografia gazowa. Teoria i praktyka.
PublicationChromatografia gazowa jest jedną z najważniejszych metod analitycznych mających zastosowanie w wielu dziedzinach, a chromatograf gazowy ? najbardziej rozpowszechnionym przyrządem analitycznym w laboratoriach na świecie. Oto najpełniejsze w języku polskim opracowanie poświęcone chromatografii gazowej napisane przez wybitnych polskich specjalistów z dziedziny chemii analitycznej. Przedstawiono w nim istotę chromatografii gazowej,...
-
Instrumental techniques used for assessment of food quality
PublicationW artykule scharakteryzowano dwie techniki instrumentalne stosowane w ocenie jakości produktów spożywczych, tj. chromatografię gazową w połączeniu z detekcją olfaktometryczną oraz nos elektroniczny. Opisano zasady działania obu technik oraz typowe procedury analityczne stosowane w ocenie zapachu. Ponadto, podano przykłady praktycznego zastosowania obu technik, włącznie z tymi, które wykorzystano w pracowni autorów.
-
O nieposzanowaniu języka w chromatografii
PublicationW pracy przedstawiono najczęstsze błęy popełniane w języku polskim w mowie i piśmie dotyczące chromatografii.
-
Wodór jako źródło energii - zalety i wady
PublicationW rozdziale przedstawiono wady i zalety zastosowania wodoru jako paliwa w transporcie, w elektroenergetyce i jako paliwa zasilającego kotły grzewcze. Omówiono metody otrzymywania wodoru, kwestie związane z jego przechowywaniem przed transportem, w jego trakcie i w miejscu użycia. Przedstawiono także możli- wość wykorzystania obecnie istniejącej infrastruktury przesyłowej i dystrybucyjnej gazu ziemnego do przesy- łania wodoru. W...
-
Chromatgrafia cieczowa. Teoria i praktyka
PublicationKsiążka zawiera całokształt wiedzy dotyczącej chromatografii ciecvzowej - kolumnowej i cienkowarstwowej. Opisane zostały wszystkie techniki chromatografii cieczowej, zarówno w zakresie teorii chromatografii, jak i praktycznych zastosowań.
-
Recent Applications of 1D GC-MS and 2D GC-MS in Foodomics Studies
PublicationGas chromatography coupled with mass spectrometry and food chemistry have been tightly linked since the 1960s. This setup is also an integral part of the omics studies when it comes to low mass metabolites. Therefore, the marriage of GC-MS and foodomics is obvious. Two-dimensional gas chromatography coupled with mass spectrometry fits perfectly within the latest trends in foodomics, since it is tailored for holistic food analysis....
-
Czy Ziemia przetrwa inwazję człowieka?
PublicationZagadnienia poruszane w książce maja charakter uniwersalny, zwracaja uwagę na zagrożenia egzystencjalne dla naszej planety. Zagrazenia te zwiazane są w dużej mierze z działalnościa czlowieka, których skutki sa przede wszystkim niepokojace zmiany klimatu i utrata bioróżnorodności. Sytuację pogarsza ciagle wzrastajaca liczba ludności, która nie chce ograniczać produkcji dóbr konsumpcyjnych, a jednocześnie wprowadza do srodowiska...
-
Mobile chromatographs and spectrometers for the analysis of chemical warfare agents
PublicationThis article describes the technological state of readiness regarding mobile chromatographs and spectrometers and their appiicability for the analysis of chemical warfare agents (CWAs), degradation products, simulants, and precursors.
-
Developments in Miniaturization of Gas Chromatography
Publication.
seen 1646 times