Abstract
Celem pracy było opracowanie metody umożliwiającej określenie stabilności oksydatywnej oleju rzepakowego na podstawie analizy lotnych produktów utleniania lipidów. Na etapie opracowywania metody dobrano optymalne parametry ekstrakcji lotnych analitów techniką SPME. Przeprowadzono również elementy walidacji tej procedury. Zaproponowano też substancje markerowe mogące posłużyć za wyróżniki procesu utleniania lipidów.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Monographic publication
- Type:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku w języku o zasięgu międzynarodowym
- Title of issue:
- Advances in analysis and technology of rapeseed oil. strony 63 - 70
- Language:
- English
- Publication year:
- 2008
- Bibliographic description:
- Gromadzka J., Wardencki W.: Analysis of volatile oxidation products in rapeseed oil// Advances in analysis and technology of rapeseed oil./ Toruń: Wydaw. Nauk. Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2008, s.63-70
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 72 times