Abstrakt
Celem pracy było opracowanie metody umożliwiającej określenie stabilności oksydatywnej oleju rzepakowego na podstawie analizy lotnych produktów utleniania lipidów. Na etapie opracowywania metody dobrano optymalne parametry ekstrakcji lotnych analitów techniką SPME. Przeprowadzono również elementy walidacji tej procedury. Zaproponowano też substancje markerowe mogące posłużyć za wyróżniki procesu utleniania lipidów.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja monograficzna
- Typ:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku w języku o zasięgu międzynarodowym
- Tytuł wydania:
- Advances in analysis and technology of rapeseed oil. strony 63 - 70
- Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2008
- Opis bibliograficzny:
- Gromadzka J., Wardencki W.: Analysis of volatile oxidation products in rapeseed oil// Advances in analysis and technology of rapeseed oil./ Toruń: Wydaw. Nauk. Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2008, s.63-70
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 72 razy