Abstract
W dzisiejszych czasach coraz więcej ludzi cierpi na choroby cywilizacyjne związane z nieprawidłowym odżywianiem, takie jak: otyłość, cukrzyca, schorzenia układu krwionośnego, czy sarkopenia. Naukowcy z całego świata starają się znaleźć rozwiązania mające na celu zapobieganie wspomnianym problemom. Jedna z metod, która w tym pomaga, wykorzystuje modele symulujące warunki fizjologiczne ludzkiego układu pokarmowego w warunkach in vitro. Takie podejście pozwala na dokładne zrozumienie procesów fizyko-chemicznych zachodzących w naszym organizmie oraz daje możliwość zaprojektowania pokarmu w taki sposób, aby zapewniał odpowiednią biodostępność składników odżywczych. Niniejszy rozdział stanowi przegląd wybranych metod badawczych mających na celu ocenę efektywności trawienia in vitro w zależności od struktury białek pokarmowych. Jako przykład białek pokarmowych wykorzystano białka mleczne w formie żeli białkowych. Struktura białek pokarmowych definiuje szybkość dyfuzji enzymów do wnętrza ich matrycy.
Author (1)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Monographic publication
- Type:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Title of issue:
- Zastosowanie wybranych nowoczesnych metod w biologii i medycynie strony 133 - 139
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2017
- Bibliographic description:
- Dulko D.: Badanie wpływu struktury białek pokarmowych na kinetykę ich trawienia// Zastosowanie wybranych nowoczesnych metod w biologii i medycynie - spojrzenie młodych naukowców/ ed. Dr Justyna Karkowska-Kuleta, Dr Justyna Miszczyk Kraków: CREATIVETIME, 2017, s.133-139
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 241 times
Recommended for you
Antioxidant properties and bioactive constituents of some rare exotic thai fruits and comparison with conventional fruits. in vitro and in vivo studies
- S. Gorinstein,
- S. Poovarodom,
- H. Leontowicz
- + 7 authors
Role of thermographic inspection in cardiosurgery.
- A. Z. Nowakowski,
- M. Kaczmarek,
- J. Siebert
- + 5 authors