Chromatografia gazowa z detekcją olfaktometryczną (GC-O) w analizie żywności. Cz. II. Metody i zastosowania
Abstract
Wygląd olfaktogramów ściśle zależy od procedury izolacji analitów oraz od stosowanej metody ilościowej. W pracy omówiono i porównano najczęściej stosowane metody ilościowe, takie jak: metody częstości detekcji, metody rozcieńczania do progu wyczuwalności i metody bezpośredniej intensywności.Szczególny nacisk położono na zastosowania omawianej techniki w analizie i ocenie jakości żywności. Przedstawiono liczne przykłady badań mających na celu określenie zależności pomiędzy składem i zawartością lotnych związków a właściwościami organoleptycznymi produktów spozywczych, a także identyfikację i porównanie związków wchodzących w skład aromatu bądź odpowiedzialnych za niepożądane zapachy.
Authors (3)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Analityka: Nauka i Praktyka
pages 24 - 28,
ISSN: 1509-4650 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2008
- Bibliographic description:
- Plutowska B., Gromadzka J., Wardencki W.: Chromatografia gazowa z detekcją olfaktometryczną (GC-O) w analizie żywności. Cz. II. Metody i zastosowania// Analityka : nauka i praktyka. -., nr. nr 3 (2008), s.24-28
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 191 times