Klasyfikacja wyrobów tytoniowych z wykorzystaniem elektronicznych nosów - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Klasyfikacja wyrobów tytoniowych z wykorzystaniem elektronicznych nosów

Abstract

Zapobieganie nielegalnej dystrybucji wyrobów tytoniowych w Polsce stanowi poważny problem. Wyroby tytoniowe przemycane do Polski mogą charakteryzować się niższą jakością, wynikającą z wykorzystania surowców gorszego gatunku. Jednym z rozwiązań zmniejszających skalę tego problemu mogą być działania ograniczające przemyt przez granice państwa. Autorzy pracy uważają, że wykorzystanie elektronicznych nosów do rutynowych kontroli przewożonych towarów na przejściach granicznych może posłużyć do wyżej wymienionego celu . Podczas produkcji papierosów dodawane są substancje chemiczne, których obecność może wpływać na zmianę właściwości wyrobu. Są to zazwyczaj związki chemiczne, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka. Występowanie w wyrobach tytoniowych dodatków może być przyczyną charakterystycznego aromatu papierosów. Aromat ten jest różny w zależności od pochodzenia papierosów. Zastosowanie elektronicznych nosów do klasyfikacji papierosów umożliwia dokonanie oceny autentyczności produktu, czyli odróżnienie papierosów przemyconych od papierosów pochodzących z legalnej dystrybucji.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Analityka: Nauka i Praktyka pages 60 - 63,
ISSN: 1509-4650
Language:
Polish
Publication year:
2017
Bibliographic description:
Majchrzak T., Żaczek S., Dymerski T., Namieśnik J.: Klasyfikacja wyrobów tytoniowych z wykorzystaniem elektronicznych nosów// Analityka: Nauka i Praktyka. -., iss. 1 (2017), s.60-63
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 265 times

Recommended for you

Meta Tags