Nowe czynniki chłodnicze i zmiany w instalacjach chłodniczych. Cz. 1 - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Nowe czynniki chłodnicze i zmiany w instalacjach chłodniczych. Cz. 1

Abstract

Artykuł zawiera rozważania na temat przewidywanych zmian w zakresie konstrukcji i technologii nowych urządzeń chłodniczych. Autorzy opisali najważniejsze zmiany legislacyjne, które doprowadziły do wycofania lub są w trakcie wycofywania znanych czynników syntetycznych z grupy HCFC i HFC oraz zastępowania ich czynnikami naturalnymi i nowymi substancjami z grupy HFO. W pierwszej części artykułu zawarto rozważania na temat możliwości szerszego wykorzystania dobrze znanych substancji takich jak amoniak (R717), propan (R290), izobutan (R600a) w technice chłodniczej. Pokazano podstawowe wady i zalety takiego kierunku rozwoju techniki chłodniczej.

Citations

  • 0

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 0

    Scopus

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Przemysł Spożywczy pages 12 - 15,
ISSN: 0033-250X
Language:
Polish
Publication year:
2015
Bibliographic description:
Andrzejczyk R., Muszyński T., Jakubowska B.: Nowe czynniki chłodnicze i zmiany w instalacjach chłodniczych. Cz. 1// Przemysł Spożywczy. -., nr. 9 (2015), s.12-15
DOI:
Digital Object Identifier (open in new tab) 10.15199/65.2015.9.2
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 111 times

Recommended for you

Meta Tags