Abstract
Rozprawa doktorska zawiera opis rozwoju nowych metod instrumentalnego określania wybranych cech zapachu za pomocą technik czujnikowych (elektronicznych nosów). Jest ona oparta na sześciu artykułach opublikowanych w recenzowanych czasopismach naukowych. Głównym celem tej pracy było określenie możliwości wykorzystania elektronicznego nosa do instrumentalizacji pomiaru wybranych cech zapachu – intensywności i jakości hedonicznej, z uwzględnieniem występujących w badanych mieszaninach interakcji zapachowych. Badania prowadzono z wykorzystaniem samodzielnie zaprojektowanych i skonstruowanych prototypów elektronicznych nosów, a uzyskane wyniki porównywano z wynikami analizy sensorycznej oraz wartościami teoretycznymi obliczonymi z wykorzystaniem modeli percepcyjnych i psychofizycznych. Jako metody analizy danych stosowano regresję głównych składowych, sztuczne sieci neuronowe oraz logikę rozmytą. Zastosowanie tych metod pozwoliło również określać interakcje zapachowe występujące w badanych próbkach, które pokrywają się w ponad 75% ze wskazaniami panelu sensorycznego. Opracowaną sztuczną sieć neuronową wykorzystano do monitorowania procesu dezodoryzacji powietrza metodą biofiltracji ze złożem zraszanym.
Author (1)
Cite as
Full text
- Publication version
- Accepted or Published Version
- License
- Copyright (Author(s))
Keywords
Details
- Category:
- Thesis, nostrification
- Type:
- praca doktorska pracowników zatrudnionych w PG oraz studentów studium doktoranckiego
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2021
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 182 times
Recommended for you
POTENTIAL APPLICATIONS OF ELECTRONIC NOSE BASED ON ULTRA FAST GAS CHROMATOGRAPHY TO DISTINGUISH ALCOHOLIC BEVERAGES MADE OF GRAIN = POTENCJALNE MOŻLIWOŚCI ZASTOSOWANIA ELEKTRONICZNEGO NOSA OPARTEGO NA ULTRA SZYBKIEJ CHROMATOGRAFII GAZOWEJ DO ODRÓŻNIANIA NAPOJÓW SPIRYTUSOWYCH POCHODZENIA ZBOŻOWEGO
- P. Wiśniewska,
- M. Śliwińska,
- T. Dymerski
- + 2 authors