Abstract
β-N-metylamino-L-alaniny (BMAA) jest naturalnie występującym niebiałkowym aminokwasem. W strukturze związku występuje grupa karboksylowa o pKa1 2,1 , pierwszorzędowa grupa aminowa o pKa2 6,5 i drugorzędowa grupa aminowa o pKa3 9,8. Przy fizjologicznych wartościach pH (7,4), w obecności CO2/HCo3-, BMAA tworzy węglanowe addukty (BMAA-α - NCO2 i BMAA-β-NCO2) o działaniu agonistycznym względem receptorów glumatinianu. Efektem jest wzrost międzykomórkowego poziomu Ca w neuronach ruchowych oraz ich niepobudzenie, uszkodzenie i śmierć. BMAA odkryto w 1967 roku w nasionach sagowca Cycas micronesica, z których mieszkańcy wyspy Guam wytwarzali mąkę. Na podstawie wykonanych pomiarów określono , że stężenie toksyny w mace osiągało wartość 250 µg/g. Warunkiem właściwego rozpoznania istniejącego ryzyka oraz skutków narażenia na działanie BMAA jest optymalizacja i walidacja technik ekstrakcji i detekcji. Takie badania powinny być prowadzone niezależnie w kilku laboratoriach z wykorzystaniem certyfikowanych materiałów odniesienia o odpowiedniej charakterystyce metrologicznej.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Analityka: Nauka i Praktyka
pages 29 - 37,
ISSN: 1509-4650 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2017
- Bibliographic description:
- Mazur-Marzec H., Namieśnik J.: Oznaczanie neurotoksyny, β-N-metylamino-L-alaniny (BMAA), w materiale biologicznym// Analityka: Nauka i Praktyka. -., iss. 3 (2017), s.29-37
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 209 times