Separation of fatty acids, their methyl esters and triacylglycerols by non-aqueous electrochromatography and HPLC. - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Separation of fatty acids, their methyl esters and triacylglycerols by non-aqueous electrochromatography and HPLC.

Abstract

Elektrochromatografię kapilarną (CEC) oraz HPLC w odwróconym układzie faz zastosowano do rozdzielenia wolnych kwasów tłuszczowych, ich estrów metylowych oraz triacylogliceroli TAG. Zaproponowano własną konstrukcję zestawu laboratoryjnego do CEC oraz sposób preparowania mikrokolumn o średnicy 100 mm i długości złoża (Hypersil ODS 3 mm) 200 mm. Z porównania względnych czasów retencji TAG rozdzielanych technikami CEC i HPLC przy użyciu identycznych wypełnień kolumn i bezwodnych faz ruchomych (NARP) w układzie RP wynika, że selektywność rozdzielania TAG w obu technikach jest bardzo podobna. Zaobserwowano natomiast znaczący wpływ siły jonowej fazy ruchomej na zredukowaną wysokość półki teoretycznej w technice NARP-CEC. W HPLC takiego wpływu w ogóle nie zaobserwowano.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Language:
English
Publication year:
2004
Bibliographic description:
Chylińska-Ptak M., Lau S., Stołyhwo A.: Separation of fatty acids, their methyl esters and triacylglycerols by non-aqueous electrochromatography and HPLC.// . -., (2004), s.0-0
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 62 times

Recommended for you

Meta Tags