Separation of fatty acids, their methyl esters and triacylglycerols by non-aqueous electrochromatography and HPLC. - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Separation of fatty acids, their methyl esters and triacylglycerols by non-aqueous electrochromatography and HPLC.

Abstrakt

Elektrochromatografię kapilarną (CEC) oraz HPLC w odwróconym układzie faz zastosowano do rozdzielenia wolnych kwasów tłuszczowych, ich estrów metylowych oraz triacylogliceroli TAG. Zaproponowano własną konstrukcję zestawu laboratoryjnego do CEC oraz sposób preparowania mikrokolumn o średnicy 100 mm i długości złoża (Hypersil ODS 3 mm) 200 mm. Z porównania względnych czasów retencji TAG rozdzielanych technikami CEC i HPLC przy użyciu identycznych wypełnień kolumn i bezwodnych faz ruchomych (NARP) w układzie RP wynika, że selektywność rozdzielania TAG w obu technikach jest bardzo podobna. Zaobserwowano natomiast znaczący wpływ siły jonowej fazy ruchomej na zredukowaną wysokość półki teoretycznej w technice NARP-CEC. W HPLC takiego wpływu w ogóle nie zaobserwowano.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Język:
angielski
Rok wydania:
2004
Opis bibliograficzny:
Chylińska-Ptak M., Lau S., Stołyhwo A.: Separation of fatty acids, their methyl esters and triacylglycerols by non-aqueous electrochromatography and HPLC.// . -., (2004), s.0-0
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 93 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi