Separation of fatty acids, their methyl esters and triacylglycerols by non-aqueous electrochromatography and HPLC.
Abstrakt
Elektrochromatografię kapilarną (CEC) oraz HPLC w odwróconym układzie faz zastosowano do rozdzielenia wolnych kwasów tłuszczowych, ich estrów metylowych oraz triacylogliceroli TAG. Zaproponowano własną konstrukcję zestawu laboratoryjnego do CEC oraz sposób preparowania mikrokolumn o średnicy 100 mm i długości złoża (Hypersil ODS 3 mm) 200 mm. Z porównania względnych czasów retencji TAG rozdzielanych technikami CEC i HPLC przy użyciu identycznych wypełnień kolumn i bezwodnych faz ruchomych (NARP) w układzie RP wynika, że selektywność rozdzielania TAG w obu technikach jest bardzo podobna. Zaobserwowano natomiast znaczący wpływ siły jonowej fazy ruchomej na zredukowaną wysokość półki teoretycznej w technice NARP-CEC. W HPLC takiego wpływu w ogóle nie zaobserwowano.
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2004
- Opis bibliograficzny:
- Chylińska-Ptak M., Lau S., Stołyhwo A.: Separation of fatty acids, their methyl esters and triacylglycerols by non-aqueous electrochromatography and HPLC.// . -., (2004), s.0-0
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 89 razy