Structured triacylglicerols containing behenic acid: preparation and properties - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Structured triacylglicerols containing behenic acid: preparation and properties

Abstrakt

Niskokaloryczne lipidy strukturyzowane otrzymano na drodze przeestryfikowania właściwego oleju oliwkowego całkowicie uwodornionym wysokoerukowym olejem rzepakowym (TAG/SLHE) oraz na drodze acydolizy oleju oliwkowego kwasem behenowym (TAG/SLB). Reakcje były katalizowane Lipozyme RM IM. Tłuszcz (TAG/SLHE) charakteryzował się wysoką temperaturą topnienia - 45,5 st. C, natomiast tłuszcz (TAG/SLB) miał temperaturę topnienia 37,5 st.C i odpowiednią charakterystykę zawartości fazy stałej w funkcji temperatury. Tłuszcz ten może być stosowany w przemyśle cukierniczym, piekarniczym i do produkcji margaryn, miksów itp.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Język:
angielski
Rok wydania:
2005
Opis bibliograficzny:
Tynek M., Ledóchowska E.: Structured triacylglicerols containing behenic acid: preparation and properties// . -., (2005),
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 11 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi