Składniki mineralne - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Składniki mineralne

Abstract

Opisano zawartość w żywności, przyswajalność oraz rolę w organizmie człowieka, tzw. składników mineralnych. Obecnie za składniki mineralne uważane są następujące pierwiastki: wapń, fosfor, siarka, sód, potas, chlor, magnez, żelazo, fluor, krzem, cynk, a także mangan, miedź, selen, jod, molibden, chrom, kobalt i bor.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Monographic publication
Type:
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
Title of issue:
W : Chemia żywności : Główne składniki żywności. Tom 1 strony 67 - 102
Language:
Polish
Publication year:
2017
Bibliographic description:
Dołęga A.: Składniki mineralne// Chemia żywności tom 1 - główne składniki żywności/ ed. Zdzisław E. Sikorski, Hanna Staroszczyk Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2017, s.67-102
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 753 times

Recommended for you

Meta Tags