Abstract
Obserwuje się rozwój technologii produkcji żywności w kierunku wzmocnienia funkcji jej składników. Na podstawie studium literaturowego stwierdzono, że nastąpił coraz bardziej zauważalny postęp w dziedzinie nanotechnologii, której metody są przydatne w procesach produkcji żywności bezpiecznej, o dłuższym terminie przydatności do spożycia, podwyższonych walorach sensorycznych oraz z dodatkiem związków biologicznie aktywnych. Żywność wzbogaca się również w fitozwiązki wytwarzane na drodze syntezy z komórek roślinnych.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Laboratorium
pages 25 - 27,
ISSN: 1643-7381 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2015
- Bibliographic description:
- Nosal N., Namieśnik J.: Technologie wytwarzania żywności funkcjonalnej i metodyki badania jej składu.- cz. II// Laboratorium - Przegląd Ogólnopolski. -., nr. 9-10 (2015), s.25-27
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 182 times