Zakres, rozwój i znaczenie chemii żywności. Rozdział 1 - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Zakres, rozwój i znaczenie chemii żywności. Rozdział 1

Abstract

Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, o reakcjach składników w warunkach przechowywania i obróbki oraz o wpływie tych reakcji na jakość żywności. Ważne funkcje biologiczne składników żywności chemicy opisali już w połowie 19 wieku. W Polsce bardzo ważnym ośrodkiem badań i kształcenia w zakresie chemii żywności była na przełomie 19 i 20 wieku Akademia Rolnicza w Dublanach pod Lwowem.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Monographic publication
Type:
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
Title of issue:
Chemia żywności. Praca zbiorowa. Tom 1. Składniki żywności. Wydanie piąte zmienione strony 11 - 20
Language:
Polish
Publication year:
2007
Bibliographic description:
Sikorski Z.: Zakres, rozwój i znaczenie chemii żywności. Rozdział 1// Chemia żywności. Praca zbiorowa. Tom 1. Składniki żywności. Wydanie piąte zmienione/ ed. red. Z.E. Sikorski. Warszawa: Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2007, s.11-20
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 189 times

Recommended for you

Meta Tags