Abstract
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, o reakcjach składników w warunkach przechowywania i obróbki oraz o wpływie tych reakcji na jakość żywności. Ważne funkcje biologiczne składników żywności chemicy opisali już w połowie 19 wieku. W Polsce bardzo ważnym ośrodkiem badań i kształcenia w zakresie chemii żywności była na przełomie 19 i 20 wieku Akademia Rolnicza w Dublanach pod Lwowem.
Author (1)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Monographic publication
- Type:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Title of issue:
- Chemia żywności. Praca zbiorowa. Tom 1. Składniki żywności. Wydanie piąte zmienione strony 11 - 20
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2007
- Bibliographic description:
- Sikorski Z.: Zakres, rozwój i znaczenie chemii żywności. Rozdział 1// Chemia żywności. Praca zbiorowa. Tom 1. Składniki żywności. Wydanie piąte zmienione/ ed. red. Z.E. Sikorski. Warszawa: Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2007, s.11-20
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 241 times