dr hab. inż. Edyta Malinowska-Pańczyk
Zatrudnienie
- Profesor uczelni w Katedra Chemii,Technologii i Biotechnologii Żywności
Obszary badawcze
Kursy online
-
Mikrobiologia żywności
Celem kursu jest zapoznanie studentów z: -mikrobiotą surowców żywnościowych, ich charakterystyką i właściwościami, - źródłami zanieczyszczeń mikrobiologicznych żywności, - wpływem tych zanieczyszczeń na jakość oraz bezpieczeństwo zdrowotne produktów, - sposobami eliminowania zagrożeń mikrobiologicznych i rolę higieny w przemyśle żywnościowym.
-
Technologia utrwalania żywności
Na kursie student zapozna się z założeniami teoretycznymi procesów technologicznych prowadzących do zwiększenia trwałości i bezpieczeństwa produktów żywnościowych.
-
Funkcjonalne i Bioaktywne Składniki Żywności 2022
Kurs jest uzupełnieniem treści przedmiotu Funkcjonalne i Bioaktywne Składniki Żywności, który realizowany jest w formie wykładów, ćwiczeń laboratoryjnych i seminariów na semestrze letnim 2022 i dedykowany jest dla Studentów II stopnia sem. 1 kierunku Biotechnologia na Wydziale Chemicznym
-
Mikrobiologia żywności 2024
Na kursie studenci poznają zagadnienia związane przede wszystkim z analizą mikrobiologiczną produktów żywnościowych w zakresie identyfikacji mikroorganizmów powodujących psucie żywności oraz wywołujących zachorowania pokarmowe.
-
Podstawy mikrobiologii środowiska
Celem przedmiotu jest przypomnienie i usystematyzowanie wiedzy dotyczącej mikroorganizmów i ich roli w środowisku oraz poszerzenie wiedzy dotyczącej procesów samooczyszczania w tym potencjału ich zastosowania do konkretnych problemów inżynierskich, np. zapewnienie bezpieczeństwa wody pitnej i oczyszczanie ścieków
-
Technologia utrwalania żywności
W ramach przedmiotu student zapozna się z metodami utrwalania produktów żywnościowych.
-
Technologia utrwalania żywności 2023/2024
Kurs przeznaczony jest dla studentów:kierunek Biotechnologia, specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności (WCh) realizujących zajęcia w 2 semestrze, studiów II stopnia. Kurs obejmuje zarówno wykłady, jak i zajęcia laboratoryjne z przedmiotu Technologia utrwalania żywności. Za kurs odpowiada dr hab. inż. Edyta Malinowska-Pańczyk, prof. PG.
Prowadzone zajęcia
-
-
Mikrobiologia Żywności
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
Kierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
Biokorozja Materiałów Budowlanych
Wydział ChemicznyKierunek: Chemia budowlana
-
-
-
Praca Dyplomowa Magisterska
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Biokorozja Materiałów Budowlanych
Wydział ChemicznyKierunek: Chemia budowlana
-
Mikrobiologia Żywności
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
Kierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
Laboratorium Dyplomowe
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
-
-
Laboratorium Dyplomowe
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Technologia Utrwalania Żywności
Wydział Chemiczny -
Realizacja projektu "RADIUM"
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
ISB: indywidualne studia badawcze
-
Realizacja projektu "RADIUM"
Wydział Chemiczny -
Praca Dyplomowa Magisterska
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Mikrobiologia Żywności
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
Kierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
Mikrobiologia Żywności
Wydział Chemiczny -
Technologia Utrwalania Żywności
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
Kierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
Biokorozja Materiałów Budowlanych
Wydział ChemicznyKierunek: Chemia budowlana
-
-
-
Mikrobiologia Żywności
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
Realizacja projektu "RADIUM"
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
ISB: indywidualne studia badawcze
Kierunek: Biotechnologia
-
ISB:Zasady Przygotowania Publikacji Naukowej oraz Prezentacji Wyników na Konferencjach Naukowych
Wydział Chemiczny -
ISB:Zasady Przygotowania Publikacji Naukowej oraz Prezentacji Wyników na Konferencjach Naukowych
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Kierunek: Biotechnologia
ISB: indywidualne studia badawcze
-
Technologia Utrwalania Żywności
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
Biokorozja Materiałów Budowlanych
Wydział ChemicznyKierunek: Chemia budowlana
-
Praca Dyplomowa Magisterska
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Projekt Dyplomowy Inżynierski
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Laboratorium Dyplomowe
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Realizacja projektu "RADIUM"
Wydział Chemiczny
-
-
-
Mikrobiologia Żywności
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
Praca Dyplomowa Magisterska
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Laboratorium Dyplomowe
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Projekt Dy0plomowy Inżynierski
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Technologia Utrwalania Żywności
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
-
-
Mikrobiologia Żywności
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
Dyplom
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Projekt Dy0plomowy Inżynierski
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Laboratorium Dyplomowe
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Technologia Utrwalania Żywności
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
-
-
Mikrobiologia Żywności
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
Technologia Utrwalania Żywności
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
Laboratorium Przeddyplomowe
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Projekt Dyplomowy Inżynierski
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Przygotowanie do Egzaminu Dyplomowego
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Dyplom
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Laboratorium Dyplomowe
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
-
-
Pracownia Magisterska
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Przygotowanie do Egzaminu Dyplomowego
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Projekt Dyplomowy Inżynierski
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Technologia Utrwalania Żywności
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
Dyplom
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Laboratorium Przeddyplomowe
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Mikrobiologia Żywności
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
-
-
Pracownia Magisterska
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Dyplom
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Technologia Utrwalania Żywności
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
Projekt Dyplomowy Inżynierski
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Przygotowanie do Egzaminu Dyplomowego
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Mikrobiologia Żywności
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
Pracownia Magisterska
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
-
-
BIOKOROZJA
Wydział ChemicznyKierunek: Inżynieria materiałowa
Specjalność: Inżynieria korozyjna
-
Projekt Dyplomowy Inżynierski
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Technologia Utrwalania Żywności
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
Pracownia Magisterska
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Pracownia Magisterska
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Przygotowanie do Egzaminu Dyplomowego
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Dyplom
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
-
-
Przygotowanie do Egzaminu Dyplomowego
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Technologia Utrwalania Żywności
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
Pracownia Magisterska
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Projekt Dyplomowy Inżynierski
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Pracownia Magisterska
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Dyplom
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
-
-
Technologia Utrwalania Żywności
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
Pracownia Magisterska
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Pracownia Magisterska
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Dyplom
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Projekt Dyplomowy Inżynierski
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
-
-
DYPLOM
Wydział ChemicznyKierunek: Technologia chemiczna
Specjalność: Technologia organiczna
-
Laboratorium dyplomowe
Wydział ChemicznyKierunek: Technologia chemiczna
Specjalność: Technologia organiczna
-
Mikrobiologia Żywności
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
Dyplom
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Technologia Utrwalania Żywności
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
Pracownia Magisterska
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Pracownia Magisterska
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
-
-
Technologia Utrwalania Żywności
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
Pracownia Magisterska
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
Pracownia Magisterska
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
-
Mikrobiologia Żywności
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
Laboratorium dyplomowe
Wydział ChemicznyKierunek: Technologia chemiczna
Specjalność: Technologia organiczna
-
DYPLOM
Wydział ChemicznyKierunek: Biotechnologia
Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
-
-
-
Analiza Zanieczyszczeń Żywności
Wydział ChemicznyKierunek: Technologie ochrony środowiska
Specjalność: Systemy ochrony środowiska
-
Analiza Zanieczyszczeń Żywności
Wydział ChemicznyKierunek: Technologie ochrony środowiska
Specjalność: Monitoring i analityka zanieczyszczeń środowiska
-
Lista recenzowanych prac
-
Charakterystyka ekstraktów chloroformowo-metanolowych dwóch gatunków mikroalg: Chlorella vulgaris oraz Spirulina platensis
- Politechnika Gdańska - 2022
-
Badanie wpływu propolisu na błonę i ścianę komórkową Candida spp. oraz zdolność do tworzenia form mycelialnych.
- Politechnika Gdańska - 2022
-
Aktywność biologiczna koniugatów nanonośników z substancjami o aktywności przeciwgrzybowej
- Politechnika Gdańska - 2020
-
Miód jako źródło bakterii wytwarzających metabolity o aktywności przeciwgronkowcowej
- Politechnika Gdańska - 2019
-
Symulowanie in vitro procesów trawienia w ludzkim układzie pokarmowym.
- Politechnika Gdańska - 2019
-
Aktywność przeciwgrzybowa nanocząsteczek srebra i miedzi
- Politechnika Gdańska - 2019
-
Wpływ obróbki procesowej na jakość zdrowotną miąższu z śliwek mirabelek
- Politechnika Gdańska - 2018
-
Wpływ działania wybranych elicytorów na zawartość substancji bioaktywnych w liściach kapusty stanowiących odpady pouprawowe
- Politechnika Gdańska - 2018
-
Badanie przeciwgronkowcowej aktywności propolisów pszczelich
- Politechnika Gdańska - 2018
-
Wpływ obróbki procesowej na jakość zdrowotną pestek z mirabelek jako surowca dla przemysłu spożywczego
- Politechnika Gdańska - 2018
-
Wpływ działania wybranych elicytorów na zawartość substancji bioaktywnych w liściach kapusty stanowiących odpady pouprawowe
- Politechnika Gdańska - 2018
-
Otrzymywanie enzymatycznych hydrolizatów keratynowych
- Politechnika Gdańska - 2018
-
Optymalizacja produkcji antybiotyków polienowych w wybranych szczepach Streptomyces spp..
- Politechnika Gdańska - 2018
-
Produkty pszczele jako źródło mikroorganizmów wytwarzających substancje przeciwgronkowcowe
- Wydział Chemiczny PG - 2018
-
Ocena wpływu nowoczesnych technologii utrwalania na jakość prozdrowotną produktów owocowych
- Politechnika Gdańska - 2017
-
Wpływ pasteryzacji LTLT z mieszaniem i bez mieszania na wybrane składniki bioaktywne mleka ludzkiego.
- Politechnika Gdańska - 2017
-
Ocena wpływu nowoczesnych technologii utrwalania na jakość prozdrowotną produktów owocowych
- Politechnika Gdańska - 2017
-
Wpływ pasteryzacji przy użyciu promieniowania mikrofalowego na wybrane składniki mleka ludzkiego
- Politechnika Gdańska - 2015
-
Badanie wpływu flukonazolu na poziom ekspresji genów kodujących transportery wielolekowe oraz Erg11p w komórkach Candida albicans i Candida glabrata
- Politechnika Gdańska - 2014
-
Charakterystyka fenotypowa i molekularna klinicznych izolatów C. krusei.
- Politechnika Gdańska - 2014
-
Otrzymywanie preparatów keratynowych
- Politechnika Gdańska - 2014
-
Porównanie wpływu pasteryzacji metodą Holdera i zastosowania wysokiego ciśnienia w temperaturach ujemnych na wybrane składniki mleka ludzkiego
- Politechnika Gdańska - 2013
-
Badanie zdolności tworzenia biofilmu przez kliniczne izolaty C. glabrata
- Politechnika Gdańska - 2013
-
Charakterystyka fizykochemiczna celulozy bakteryjnej
- Politechnika Gdańska - 2013
-
Badanie aktywności przeciwgrzybowej wybranych olejków eterycznych
- Politechnika Gdańska - 2013
-
Charakterystyka fenotypowa i genotypowa klinicznych izolatów z rodzaju Candida albicans
- Politechnika Gdańska - 2012
-
Wpływ chłodniczego i zamrażalniczego przechowywania mleka ludzkiego w warunkach domowych na wybrane parametry określające jego jakość
- Politechnika Gdańska - 2012
-
Wpływ mikrokapsułkowania oleju w żelatynowych otoczkach na jego stabilność oksydatywną podczas przechowywania
- Politechnika Gdańska - 2012
-
Otrzymywanie aureocyny A53 w układzie ekspresyjnym Escherichia coli
- Politechnika Gdańska - 2012
wyświetlono 4657 razy