ISSN:
Wydawca:
Dyscypliny:
- nauki chemiczne (Dziedzina nauk ścisłych i przyrodniczych)
Punkty Ministerialne: Pomoc
Rok | Punkty | Lista |
---|---|---|
Rok 2024 | 20 | Ministerialna lista czasopism punktowanych 2024 |
Rok | Punkty | Lista |
---|---|---|
2024 | 20 | Ministerialna lista czasopism punktowanych 2024 |
2023 | 20 | Lista ministerialna czasopism punktowanych 2023 |
2022 | 20 | Lista ministerialna czasopism punktowanych (2019-2022) |
2021 | 20 | Lista ministerialna czasopism punktowanych (2019-2022) |
2020 | 20 | Lista ministerialna czasopism punktowanych (2019-2022) |
2019 | 20 | Lista ministerialna czasopism punktowanych (2019-2022) |
2018 | 4 | B |
2017 | 4 | B |
2016 | 4 | B |
2015 | 4 | B |
2014 | 2 | B |
2013 | 2 | B |
2012 | 3 | B |
2011 | 3 | B |
Model czasopisma:
Impact Factor:
Polityka wydawnicza:
- Licencja
- COPYRIGHT
- Informacja o polityce wydawniczej
- http://www.malamut.pl/analityka/dla-autorow.html otwiera się w nowej karcie
- Informacja o warunkach samoarchiwizacji
- Brak
- Czy czasopismo pozwala na samoarchiwizację
- Nie
- Informacje o polityce dot. danych badawczych
- brak danych
- Embargo w miesiącach
- brak embargo
Prace opublikowane w tym czasopiśmie
Filtry
wszystkich: 234
Katalog Czasopism
-
Elektrorozpylanie - dogodny sposób jonizacji analitów w przypadku stosowania bezpośrednich procedur pomiarowych opartych na wykorzystaniu spektrometrii mas
PublikacjaSpektrometria mas stanowi obecnie jedno z najważniejszych narzędzi analitycznych, stosowanych w celu oznaczania analitów występujących w próbkach o różnym pochodzeniu i składzie (próbki biologiczne, środowiskowe, żywność). Stosowanie tej techniki w sprzężeniu z rozdzielaniem chromatograficznym jest rozwiązaniem powszechnie stosowanym jednak w większości przypadków zachodzi konieczność oczyszczania, izolacji i wzbogacania analitów...
-
Czy istnieje idealny wskaźnik zanieczyszczeń środowiska wodnego? Cz. III. Składniki środków higieny osobistej, substancje intensywnie słodzące oraz niedozwolone substancje odurzające jako potencjalne markery z grupy nowo pojawiających się zanieczyszczeń
PublikacjaW wyniku działalności człowieka generowane jest wiele organicznych substancji należących m.in. do grupy nowo pojawiających się zanieczyszczeń. Wśród nich coraz większym zainteresowaniem cieszą się substancje intensywnie słodzące, składniki środków higieny osobistej oraz niedozwolone substancje odurzające, które są nie tylko oznaczane w wodach środowiskowych, ale także w pitnych. Do określenia ich zawartości w środowisku wodnym...
-
Nowe rozwiązania metodyczne w zakresie badań oddechu stosowane w diagnostyce medycznej
PublikacjaSkład wydychanego powietrza zależny jest od stanu zdrowia pacjentów, dzięki czemu możliwe jest wykorzystanie analizy oddechu do celów diagnostycznych. Badanie oddechu może zostać użyte do oceny funkcjonowania narządów człowieka, a także do rozpoznania chorób, takich jak przewlekła obturacyjna choroba płuc, cukrzyca czy gruźlica. W artykule przedstawiono obecnie stosowane próbniki próbek oddechu, a także możliwość zastosowania nowych...
-
Edmund Wojciech Kozłowski 1932-1995, twórca polskiej szkoły analizy elementarnej
PublikacjaWspomnienia o prof. Edmundzie Kozłowskim 1932-1995, twórcy polskiej szkoły analizy elementarnej
-
Ocena jakości kompostów z osadów nadmiarowych na podstawie zawartości wybranych metali ciężkich.
PublikacjaOznaczono zawartość metali ciężkich w próbkach kompostu pochodzących z dwóch niezależnych od siebie oczyszczalni mechaniczno-biologicznych wyposażonych w kompostownie pryzmowe. Oczyszczalnie posiadają zbliżoną technologię oczyszczania ścieków, a nadmiarowy osad utylizują poprzez przyrodnicze wykorzystanie. W próbkach kompostów oznaczono następujące metale ciężkie: cynk, żelazo, ołów, kadm, kobalt, miedź, nikiel, mangan i magnez,...
-
Opakowania – źródłem zanieczyszczenia żywności. Problemy analityczne
PublikacjaJeszcze do niedawna materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością (Food Contact Materials - FCM) nie były brane pod uwagę w kontekście stanowienia potencjalnego źródeł zanieczyszczeń żywności. Poświęcano im zdecydowanie mniej uwagi, niż np. pestycydom, czy metalom ciężkim. Jednak rozwój procedur analitycznych zapewniających możliwość oznaczenia analitów na coraz to niższych poziomach zawartości a także większa wiedza na temat...
-
Analiza zawartości metali w miodach o różnym pochodzeniu botanicznym
PublikacjaW ostatnim czasie wzrasta zainteresowanie produktami naturalnymi. Ze względu na postępującą chemizację środowiska chętnie wraca się do produktów tradycyjnych, które jawią się jako te wolne od wszechobecnej chemii. Jednym z takich produktów jest miód. Produkt ten, oprócz walorów prozdrowotnych jest wiarygodnym źródłem informacji na temat stanu środowiska naturalnego i może być wskaźnikiem jego skażenia ze względu na mały zasięg...
-
Derywatyzacja in situ w połączeniu z techniką DLLME-oznaczanie amin biogennych w winach owocowych
PublikacjaW literaturze można znaleźć potwierdzenie dla tezy, że miniaturyzacja oraz automatyzacja to kluczowe elementy, które powinny być brane pod uwagę przy optymalizacji tych procedur analitycznych, w których występuje etap derywatyzacji analitów, jeśli mają być one zaliczone do grupy tzw. zielonych metodyk analitycznych. Rezultatem zastosowania takiego podejścia jest zmniejszenie ilości zużytych odczynników i tym samym, zmniejszenie...
-
Uciążliwość zapachowa powietrza atmosferycznego z terenów oczyszczalni ścieków. Cz. II. Metody dezodoryzacji oraz identyfikacji zanieczyszczeń powietrza.
PublikacjaOdory emitowane z terenów oczyszczalni ścieków komunalnych należą do grupy zanieczyszczeń będącej głównym powodem skarg ludności na jakość powietrza atmosferycznego. Ograniczenie emisji nieprzyjemnych zapachów generowanych przez oczyszczalnie ścieków poprzez zastosowanie odpowiednich metod dezodoryzacji jest niejednokrotnie pomijane. Może to negatywnie wpływać na zaufanie publiczne oraz jakość powietrza atmosferycznego. W artykule...
-
Klasyfikacja wyrobów tytoniowych z wykorzystaniem elektronicznych nosów
PublikacjaZapobieganie nielegalnej dystrybucji wyrobów tytoniowych w Polsce stanowi poważny problem. Wyroby tytoniowe przemycane do Polski mogą charakteryzować się niższą jakością, wynikającą z wykorzystania surowców gorszego gatunku. Jednym z rozwiązań zmniejszających skalę tego problemu mogą być działania ograniczające przemyt przez granice państwa. Autorzy pracy uważają, że wykorzystanie elektronicznych nosów do rutynowych kontroli przewożonych...
-
Czynniki i procesy wpływające na jakość środowiska wewnętrznego w pomieszczeniach przeznaczonych do przygotowywania posiłków
PublikacjaJakość powietrza wewnętrznego w różnego typu pomieszczeniach od niemal pół wieku stanowi jeden z istotnych tematów poruszanych przez naukowców wielu obszarów nauk takich jak chemia, medycyna, inżynieria środowiska czy projektowanie i konstruowanie systemów wentylacji. Specyficznym (pod względem źródeł emisji, typu oraz ilości zanieczyszczeń mogących występować w powietrzu pomieszczenia) rodzajem mikrośrodowiska wewnętrznego, stanowiącym...
-
Niesterydowe leki przeciwzapalne stosowane jako substancje dopingujące w sportach konnych
PublikacjaNiesterydowe leki przeciwzapalne są często stosowane w rywalizacji sportowej z udziałem koni w celu ukrycia problemu zdrowotnego zwierzęcia. Takie podejście jest sprzeczne z zasadami etyki w sportach konnych oraz dobrem koni.
-
Materiały biologiczne pochodzące od ptaków jako źródło informacji o zanieczyszczeniu środowiska Cz. I. Wykorzystanie piór ptaków w celu biomonitoringu środowiska
PublikacjaPióra ptaków skutecznie mogą być wykorzystywane jako narzędzie biomonitoringu. Ze względu na specyfikę wzrostu pióro ma zapis narażenia danego osobnika na związki toksyczne w dłuższym czasie, zwykle kilku tygodni.
-
Ocena wpływu dodatku oliwy z oliwek na degradację termiczną rafinowanego oleju rzepakowego
PublikacjaTłuszcze jadalne to ważny składnik diety człowieka. Mają one znaczący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Podczas smażenia olej podlega przemianom chemicznym, dlatego spożywane tłuszcze powinny charakteryzować się jak największą stabilności oksydacyjnej. Celem prowadzonych badań było określenie jakości olejów rzepakowego, mieszanego oraz rafinowanej oliwy z oliwek, pochodzących z rynku krajowego. Podczas badań...
-
Nieukierunkowana analiza fosfolipidów w próbkach biologicznych i żywności Cz. I. Ekstrakcja frakcji lipidowej i podstawowe techniki analityczne w analizie fosfolipidów
PublikacjaFosfolipidy odgrywają istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Z tego względu zalecane jest ich codzienne dostarczanie wraz z pożywieniem. Ponieważ aktywność biologiczna fosfolipidów uwarunkowana jest budową chemiczną, niezbędne jest zastosowanie technik analitycznych pozwalających na ustalenie pełnego składu fosfolipidów występujących w żywności, uwzględniające nie tylko klasy fosfolipidów determinowane budową...
-
Wykorzystanie technik elektromigracyjnych w procedurach oznaczania amin biogennych w napojach alkoholowych
PublikacjaTechniki elektromigracyjne są obecnie najszybciej rozwijającymi się na przestrzeni ostatnich lat metodami analitycznymi. Biorąc pod uwagę korzyści wynikające z zastosowania elektroforezy kapilarnej oraz możliwość pominięcie etapu derywatyzaji, który jest bardzo kosztowny i pracochłonny, elektroforeza może być alternatywą w oznaczaniu amin biogennych w próbkach żywności i napojów alkoholowych w stosunku do technik chromatograficznych.
-
Amigdalina - lek przeciwnowotworowy czy trucizna?
PublikacjaChoroby nowotworowe, w wyniku których umiera rocznie średnio 96 tys. Polaków stanowią drugą najważniejszą przyczynę zgonów w Polsce. W walce z rakiem, oprócz tradycyjnych metod leczenia, równie ważna jest profilaktyka, która polega na upowszechnianiu wiedzy na temat czynników ryzyka nowotworów, wyeliminowania palenia papierosów i przestrzegania właściwej diety. Coraz większe zainteresowanie w walce z chorobami nowotworowymi wzbudza...
-
Wykorzystanie gazowych mieszanin wzorcowych w analityce
PublikacjaMateriały odniesienia są bardzo popularnym i użytecznym narzędzie stosowanym w każdym laboratorium analitycznym. Związane jest to z ciągłą potrzebą monitoringu otaczającego nas powietrza i identyfikacji występujących w nim zanieczyszczeń oraz przeprowadzaniem na coraz szerszą skalę badań reprezentatywnych próbek mediów gazowych. Materiały odniesienia, a w szczególności certyfikowane materiały odniesienia są niezastąpionym elementem...
-
Pestycydy w fazie gazowej atmosfery. Metody pobierania, przygotowywania próbek do analizy oraz oznaczenia końcowe
PublikacjaSzerokie wykorzystywanie pestycydów wpływa na rosnące zanieczyszczenie nie tylko wody i gleby ale również powietrza. Jest to wywołane unoszeniem się pestycydów podczas zastosowania (rozpylania) oraz emisją poaplikacyjną. Wśród metod służących do izolacji i wzbogacania analitów z atmosfery najczęstszym postępowaniem jest sorpcja na stałym sorbencie (PUF, SPE, filtry) natomiast do ekstrakcji wzbogaconych analitów najczęściej stosuje...
-
Derywatyzacja w oznaczaniu lotnych alifatycznych kwasów monokarboksylowych (LAKM)
PublikacjaOznaczanie indywidualnych lotnych alifatycznych kwasów monokarboksylowych w skomplikowanych próbkach przeprowadza się często z wykorzystaniem chromatografii gazowej, co nie jest łatwe ze względu na silnie polarny charakter i możliwość dysocjacji substancji o charakterze kwasowym. Chromatograficzne właściwości analitów można znacznie poprawić przeprowadzając je w pochodne, w stosunku do których układ chromatograficzny charakteryzuje...
-
Program Erasmus Mundus : szansa na oryginalną formę kształcenia analityków
PublikacjaNową formą dydaktyki prowadzonej w roku akademickim 2009/2010 na Wydziale Chemicznym Politechniki Gdańskiej w ramach programu Erasmus Mundus są studia magisterskie European Master in Quality in Analytical Laboratories - EMQAL. Program ten wychodzi naprzeciw potrzebom europejskiego szkolnictwa wyższego związanym nie tylko ze stałym podnoszeniem jakości, atrakcyjności i innowacyjności kształcenia, ale również naprzeciw potrzebom...
-
Wykorzystanie techniki ekstrakcji do fazy stałej w procedurach przygotowania próbek do analizy chromatograficznej
PublikacjaKażdą procedurę analityczną można potraktować jako łańcuch złożony z ogniw, które obrazują poszczególne czynności i operacje. Zgodnie ze znanym przysłowiem, które mówi, że ''Łańcuch jest tak mocny jak jego najsłabsze ogniwo'', także i w przypadku procedur analitycznych szczególną uwagę należy zwrócić na te czynności i operacje (wykonywane zarówno w terenie, czyli in situ, jak i w laboratorium), które wymagają szczególnej troski...
-
Rola związków znaczonych izotopowo w analityce środowiskowej
PublikacjaEtap pobierania próbki oraz przygotowania jej do analizy często stanowią najtrudniejsze zadanie analityczne, które może być przyczyną niekontrolowanych strat analitów, a zatem i wzrostu niepewności oznaczania zawartości analitu. Dlatego wymagane jest kontrolowanie strat analitów na wszystkich etapach przygotowania próbki do analizy. Nie jest to jednak proste zadanie. Powszechnie stosowane techniki ekstrakcji analitów z próbek środowiskowych...
-
Bioakumulacja rtęci w łańcuchu troficznym organizmów morskich
PublikacjaJednym spośród wielu zagrożeń dla środowiska, nieustannie przybierającym na znaczeniu oraz mającym ogromny wpływ na zdrowie organizmów żywych, jest niewątpliwie niebezpieczeństwo związane z rozprzestrzenianiem się metali ciężkich, a zwłaszcza rtęci. Pierwiastek ten i jego związki wykazują dużą toksyczność oraz zdolność do akumulacji w tkankach i organach zwierzęcych i roślinnych. Problem związany ze wzrostem stężeń niebezpiecznych...
-
Pokrywa śnieżna : Źródło informacji o zanieczyszczeniu środowiska : zadania analityki.
PublikacjaW pracy przedstawiono informacje o:-różnych typach stałego opadu atmosferycznego,-zakresie standardowych pomiarów pokrywy śnieżnej-technikach analitycznych wykorzystywanych w badaniach chemizmu pokrywy śnieżnej.
-
Sztuczna słodzycz wokół nas
PublikacjaSyntetyczne słodziki o dużej mocy słodzącej stanowią ważną klasę dodatków do żywności, które są szeroko stosowane w przemyśle spożywczym. Główną cechą tych zwykle niskokalorycznych środków jest bardzo intensywny słodki smak. Producenci żywności, mając na uwadze osiągnięcie lepszych doznań smakowych, stosują coraz to nowe typy słodzików bądź ich różne mieszaniny. Zapotrzebowanie na żywność z substancjami słodzącymi nieustannie rośnie....
-
Widziane oczyma doktorantów Katedry Chemii Analitycznej Politechniki Gdańskiej
PublikacjaPrzedstawiono zakres pracy naukowej realizowanej w Katedrze Chemii Analitycznej PG. Opisano w skrócie działalność Katedry oraz CEEAM. Przedstawiono skład osobowy Katedry jak również sprzęt analityczny na którym prowadzone są badania. Omówiono także niektóre aspekty współpracy międzynarodowej.
-
Dbajmy o poprawność językową naszych prac i wypowiedzi.
PublikacjaArtykuł poświęcony jest problematyce poprawności stosowanej terminologii analitycznej. Zwrócono uwagę na przyczyny żargonu laboratoryjnego oraz podano przykłady niewłaściwej terminologii.
-
Analityka chemiczna - problemy i wyzwania.
PublikacjaW artykule przedstawiono podstawowe informacje dotyczące: klasyfikacji metod analitycznych, jednostek używanych w zakresie analityki śladów, źródeł błędów, sposobu eliminacji niekorzystnych czynników mogących mieć wpływ na wynik końcowy analizy.
-
Materiały odniesienia. Wytwarzanie. Badanie. Zastosowanie w praktyce analitycznej. Granty finansowane przez Wspólnotę Europejską.
PublikacjaPrzedstawiono charakterystykę i zakres zastosowania materiałów odniesienia oraz badań międzylaboratoryjnych. Zestawiono także informacje dotyczące realizacji projektów finansowanych przez Wspólnotę Europejską (TRAP-NAS, VI-RM)
-
Co czyha na nas w domu?
PublikacjaKojarzący się z poczuciem bezpieczeństwa dom jest również miejscem stwarzającym zagrożenie dla zdrowia i dobrego samopoczucia ludzi. Zanieczyszczenia obecne w powietrzu wewnętrznym często na wyższym poziomie niż w powietrzu atmosferycznym, mogą powodować wiele chorób oraz działać alergizująco. W artykule opisano zagadnienie syndromu chorych budynków oraz podano podział zanieczyszczeń ( biologicznych, chemicznych i fizycznych...
-
Chemometria w analityce chemicznej. Cz. III. Analiza rozpoznawcza
PublikacjaW artykule przedstawiono zastosowania metod chemometrycznych do określania relacji pomiędzy badanymi próbkami oraz pomiędzy zmiennymi opisującymi te próbki, czyli tzw. analiza rozpoznawcza. Analiza rozpoznawcza stanowi łącznik pomiędzy analityką chemiczną, której głównym celem jest określenie składu lub właściwości próbek, a wieloma dziedzinami nauk przyrodniczych i techniki. Poprawnie zastosowana analiza rozpoznawcza stanowić...
-
Prace doktorskie, habilitacje oraz profesury o tematyce chemii analitycznej i pokrewnej w 2018 r.
PublikacjaZestawienie prac doktorskich habilitacji oraz profesur o tematyce chemii analitycznej i pokrewnej w 2018 r. w Polsce.
-
Syntetyczne opioidy – najsilniejsze narkotyki. Część II. Metody wykrywania i oznaczania w różnych materiałach biologicznych
PublikacjaDo naturalnych opioidów zalicza się opiaty, które występują w maku i jego przetworach, tj. morfina i kodeina, z których, po odpowiedniej modyfikacji chemicznej, otrzymuje się półsyntetyczne opiaty (np. heroinę i oksykodon). Do syntetycznych opioidów zaliczają się głównie silne leki przeciwbólowe, w tym: fentanyl, tramadol, metadom i buprenorfina. Używanie tych związków bez odpowiedniej opieki medycznej może prowadzić do zagrożenia...
-
PREZENTOWANIE WYNIKÓW BADAŃ A JAKOŚĆ POMIARÓW
PublikacjaSposób przedstawiania wyników analiz bardzo często nie odzwierciedla jakości ich otrzymania. Nawet bardzo pobieżna analiza chemicznej literatury naukowej pozwala stwierdzić, że brak jest korelacji pomiędzy starannością otrzymywania wyników (system zapewnienia i kontroli jakości uzyskiwanych wyników) a formą ich prezentacji. W pracy zwrócono uwagę na bardzo często pojawiające się w tym zakresie błędy wraz z ich dyskusją i rozwiązaniami...
-
Problem oznaczania pozostałości rozpuszczalników organicznych w wybranych produktach spożywczych i farmaceutycznych, cz. II
PublikacjaW artykule opisano metody stosowane do oznaczania pozostałości rozpuszczalników w próbkach spożywczych i farmaceutycznych, ze szczególnym uwzględnieniem etapu przygotowania próbki do analizy. Dokładniej opisano technikę analizy fazy nadpowierzchniowej (HS- headspace) i mikroekstrakcję do fazy stacjonarnej (SPME- solid phase microextraction). Oznaczano następujące zanieczyszczenia: węglowodory aromatyczne i alifatyczne (hexan, benzen,...
-
Centrum Doskonałości w zakresie Monitoringu i Analityki Środowiskowej
PublikacjaW artykule omówiono: cele i zadania Centrum Doskonałości Monitoringu i Analityki Środowiska (CEEAM); organizację pracy; pakiety robocze; podstawowe formy działalności edukacyjnej i naukowo-badawczej.
-
Problem oznaczania pozostałości rozpuszczalników organicznych w wybranych produktach spożywczych i farmaceutycznych, cz I
PublikacjaW artykule przedstawiono ogólny wpływ, jaki na nasze życie ma wzrastająca urbanizacja i uprzemysłowienie. Przedstawiono również źródła zanieczyszczenia żywności i leków rozpuszczalnikami oraz regulacje prawne dotyczące tego rodzaju zanieczyszczeń (Farmakopea Europejska, Farmakopea Amerykańska, Dyrektywy Unii Europejskiej, Rozporządzenia Rady Ministrów).
-
Niektóre aspekty stosowania i dostępności materiałów odniesienia do badań próbek środowiskowych na zawartość śladowych składników organicznych
PublikacjaW artykule omówiono: klasyfikację materiałów odniesienia stosowanych w chemii analitycznej; dostępne materiały odniesienia wykorzystywane do walidacji procedur analitycznych wykorzystywanych przy oznaczaniu śladowych składników organicznych w próbkach gazowych, ciekłych i stałych.
-
Detektor fotojonizacyjny (PID) - zasada działania i przykłady zastosowania
PublikacjaW pracy opisano krótko charakterystykę detektora fotojonizacyjnego, zasadę działania oraz przedstawiono schemat budowy. Podano także przykłady zastosowania detektora w chromatografii gazowej oraz w analizatorach do bezpośredniego wykrywania analitów w mieszaninach gazowych.
-
Zielone rozpuszczalniki w analityce chemicznej
PublikacjaW kontekście zielonej chemii analitycznej najczęściej omawianymi obszarami analityki są etapy rozdzielania analitów i przygotowywania próbek do analizy, gdzie zużywa się największe ilości rozpuszczalników i odczynników. Priorytetem jest zmniejszenie ich ilości oraz wprowadzanie alternatywnych, bardziej bezpiecznych dla zdrowia ludzi i środowiska rozpuszczalników, tzw. zielonych rozpuszczalników (m.in. ciecze jonowe, płyny w stanie...
-
O nieposzanowaniu języka w chromatografii
PublikacjaW pracy przedstawiono najczęstsze błęy popełniane w języku polskim w mowie i piśmie dotyczące chromatografii.
-
Prace doktorskie, habilitacje oraz profesury o tematyce chemii analitycznej i pokrewnej w 2021 r.
PublikacjaPublikacja zawiera zestawienie prac doktorskich, habilitacji oraz profesur o tematyce chemii analitycznej i pokrewnej w 2021 r.,
-
Techniki wielokryterialnego podejmowania decyzji jako narzędzia wspierające etap przygotowania próbek do analizy
PublikacjaDylematami decyzyjnymi chemików-analityków są wybór odpowiednich technik przygotowania próbek do analizy, procedur analitycznych, warunków ich prowadzenia oraz dobór odczynników chemicznych. Elementy szczególnie istotne w aspekcie metrologicznym. Jednakże rozwiązanie optymalne powinno także uwzględniać kwestie ekonomiczne i środowiskowe, ostatnie reprezentowane przez koncepcję zielonej chemii (wytyczne do projektowania bardziej...
-
Dziecięce pieluchy jednorazowe: walory konsumenckie a wpływ na zdrowie dziecka pod kątem zawartości związków endokrynnie czynnych
PublikacjaUkład hormonalny reguluje wiele procesów zachodzących w organizmie ludzkim. Jego funkcjonowanie może zostać zaburzone przez działanie związków z grupy endokrynnie czynnych (ang. Endocrine Disrupting Compounds, EDC) obecnych w otaczającym nas środowisku. Związki te mogą wpłynąć szkodliwie nie tylko na osobę eksponowaną na ich bezpośrednie działanie, ale również na jej potomstwo. Wyniki wieloletnich badań umożliwiły stwierdzenie,...
-
Oznaczanie zanieczyszczeń pierwiastkowych w wyrobach ceramicznych wytwarzanych z dodatkiem różnych odpadów poprodukcyjnych
PublikacjaNiektóre odpady zawierające związki toksyczne mogą zostać immobilizowane w nierozpuszczalnej matrycy materiału poprzez zmieszanie odpadów z materiałami stanowiącymi podstawowe surowce w producji
-
Występowanie i oznaczanie lotnych kwasów tłuszczowych w żywności
PublikacjaW dzisiejszych czasch, gdy na rynek trafia olbrzymia ilość nowych produktów żywnościowych, coraz większą uwagę przywiązuje się do tego, by żywność charakteryzowała się jak najwyższymi walorami smakowymi i zapachowymi. Za właściwości sensoryczne żywności w przeważającej części odpowiedzialne są związki lotne, a wśród nich lotne kwasy tłuszczowe. W pracy przedstawiono krótki przegląd literaturowy dotyczący występowania oraz oznaczania...
-
Czy życie wisi na włosku?
PublikacjaPoznanie i zbadanie zawartości pewnych pierwiastków w ciele człowieka stanowi od najdawniejszych czasów zagadkę, którą starali się rozwiązać uczeni wielu dziedzin wiedzy. Dzisiaj już wiadomo, że odpowiednia proporcja pomiędzy poszczególnymi pierwiastkami jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego, a także zapewnia jego homeostazę. Najmniejsze nawet zachwiania tej proporcji powodują zaburzenia pracy organizmu...
-
Materiały stosowane w budownictwie - źródło emisji lotnych związków organicznych do powietrza wewnętrznego
PublikacjaSkład powietrza wewnętrznego jest funkcją różnych czynników. Na wiele z nich użytkownik nie ma bezpośredniego wpływu. Człowiek może jednak wpływać na skład atmosfery wnętrz poprzez dobór elementów wyposażenia o sprawdzonej jakości zdrowotnej. W pracy przedstawiono informacje związane z zagadnieniem emisji do powietrza wewnętrznego lotnych związków organicznych z materiałów wykończeniowych i wyposażeniowych stosowanych we współczesnym...
-
Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności. Cz. III Sztuczne oko
PublikacjaW dzisiejszych czasach konsumenci zwracają dużą uwagę na takie cechy żywności jak: zapach, smak i wygląd. Ze względu na to naukowcy od wielu lat podejmują próby naśladowania ludzkich narządów zmysłów za pomocą urządzeń określanych jako elektroniczne zmysły. Zaliczamy do nich elektroniczny nos i język oraz komputerowy system rozróżnienia barw i kształtów. Komputerowy system analizy obrazu zwany „Computer Vision” obejmuje zagadnienia...
wyświetlono 4275 razy