Renata Marcinkowska - Publikacje - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Filtry

wszystkich: 31

  • Kategoria
  • Rok
  • Opcje

wyczyść Filtry wybranego katalogu niedostępne

Katalog Publikacji

Rok 2022
Rok 2021
Rok 2020
Rok 2019
Rok 2018
Rok 2017
Rok 2016
Rok 2015
Rok 2014
Rok 2013
  • 3-Monochloropropane-1,2-diol in Infant Foods and Human Breast Milk: Determination by GC-MS

    3-Monochloropropane-1,2-diol is one of the food borne contaminants called chloropropanols. Over the last decade plenty of analytical methods was developed in order to determine 3-monochloropropane-1,2-diol in its free and bound form in various foodstuffs with the use of GC-FID, GC-ECD, LC-TOFMS and finally GC-MS, which is now widely used in laboratories. The aim of this research was the determination of 3-monochloropropane--1,2-diol...

    Pełny tekst do pobrania w serwisie zewnętrznym

  • Determination of Terpene Profile in Cape gooseberry (Physalis peruviana L.) with Use of HS-SPME/GCxGC-TOFMS Method

    Fresh fruits and products made of them, especially fruit juice, provide the basic energetic substances (simple and complex sugars) and are a source of health beneficial vitamins, macro and microelements, antioxidants and compounds which are classified together with essential oils (for example terpenes), which positively affect human s health. The terpenes profile of cape gooseberry was determined by headspace solid--phase microextraction...

    Pełny tekst do pobrania w serwisie zewnętrznym

  • Emisja odorów w procesie produkcji oraz przetwórstwa olejów roślinnych
    Publikacja

    - Rok 2013

    Uciążliwość odorowa jest rozległym problemem związanym zarówno z tematyką ochrony środowiska jak i zdrowia ludzkiego. Znaczną część źródeł emisji odorów do powietrza stanowi sektor spożywczy. Jednym ze źródeł jest szeroko pojęte przetwórstwo olejowe, na które składa się proces produkcji przemysłowej oraz domowe przetwarzanie. W niniejszym artykule omówione zostały poszczególne procesy produkcji olejów roślinnych ze szczególnym...

  • Uciążliwość odorowa zakładów przetwórstwa ryb

    Przetwórstwo rybne jest uważane za jedną z najszybciej rozwijających się gałęzi sektora żywnościowego w Polsce, a duże rozmiary produkcji wiążą się ściśle z powstawaniem znaczących ilości odpadów. Świeży surowiec rybny charakteryzuje się niezbyt intensywnym, swoistym zapachem, natomiast bardzo szybko ulega zepsuciu w wyniku działania endogennych enzymów i mikroflory bakteryjnej, generując lotne związki o odrażającej woni. Nawet...

wyświetlono 2020 razy