Przechowywanie mleka kobiecego w stanie niezamrożonym w warunkach wysokiego ciśnienia i temperatury poniżej 0C - nowa metoda utrwalania
Celem projektu jest stworzenie naukowych podstaw do opracowania alternatywnej procedury utrwalania i przechowywania mleka ludzkiego, która zminimalizuje utratę składników odżywczych i składników biologicznie czynnych. Cel ten zostanie osiągnięty poprzez zaprojektowanie i zbudowanie prototypu urządzenia do wytwarzania ciśnienia w temperaturze poniżej zera, przeznaczonego dla próbek o objętości 100-150 ml (średnia objętość mleka oddawanego do banków) oraz określenie zmian wybranych składników odżywczych i biologicznie aktywnych oraz stopień inaktywacji mikrobioty mleka podczas przechowywania w temperaturze poniżej 0C i pod wysokim ciśnieniem w warunkach, gdy woda pozostaje niezamrożona.
Informacje szczegółowe
- Akronim projektu:
- HumMilkPres
- Program finansujący:
- Fundusze norweskie i EOG - Program Badania Stosowane
- Instytucja:
- Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBR) (The National Centre for Research and Development)
- Porozumienie:
- NOR/SGS/HumMilkPres/0009/2020-00 z dnia 2022-04-04
- Okres realizacji:
- 2021-12-30 - 2024-01-31
- Kierownik projektu:
- dr hab. inż. Edyta Malinowska-Pańczyk
- Członkowie zespołu:
-
- Kierownik zadania nr 3 dr hab. inż. Dorota Martysiak-Żurowska
- Wykonawca dr hab. inż. Barbara Kusznierewicz
- Wykonawca zadania 3 i 4 mgr inż. Katarzyna Mazur
- Realizowany w:
- Katedra Chemii,Technologii i Biotechnologii Żywności
- Wartość projektu:
- 869 212.50 PLN
- Typ zgłoszenia:
- Międzynarodowy Program Badawczy
- Pochodzenie:
- Projekt zagraniczny/międzynarodowy
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
Publikacje powiązane z tym projektem
Filtry
wszystkich: 1
Katalog Projektów
Rok 2024
-
The Effect of Hyperbaric Storage on the Nutritional Value and Retention of Certain Bioactive Proteins in Human Milk
PublikacjaHuman milk (HM) contains the essential macronutrients and bioactive compounds necessary for the normal growth and development of newborns. The milk collected by human milk banks is stored frozen and pasteurized, reducing its nutritional and biological value. The purpose of this study was to determine the effect of hyperbaric storage at subzero temperatures (HS-ST) on the macronutrients and bioactive proteins in HM. As control samples,...
wyświetlono 632 razy